Kezdőlap Zenei élet Eötvös Péter: Gliding – Négy zenekari darab

Eötvös Péter: Gliding – Négy zenekari darab

A BMC Records új megjelenésével a hetvenötödik születésnapját ünneplő Eötvös Pétert köszönti négy zenekari szerzeményének lemezen való kiadásával.

A négy itt meghallgatható zenekari darabot 2017-ben illetve idén vették fel Eötvös Péter vezényletével Frankfurtban, a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarának közreműködésével. A világhírű kortárs magyar zeneszerző négy legutóbb született szimfonikus darabját így a leghitelesebb tolmácsolásban – mondhatni első kézből kapja meg lemezen a hallgató.

A The Gliding of the Eagle in the Skies (Az égen sikló sas) című darab a Baszk Nemzeti Zenekar megrendelésére íródott. Ennek szellemében komponálása közben Eötvös a baszk népdalok sokaságát tanulmányozta, végig a baszk népzenéből indult ki. A mű ősbemutatóját 2012-ben tartották Pamplonában.

A második, jazzes inspirációjú Jet Stream (Kondenzcsík vagy Futóáramlás) című darab tulajdonképpen egy trombitaverseny, mely 2002-ben eredetileg Markus Stockhausen trombitaművésznek készült. A lemezen a világhírű svéd trombitaművész: Hakan Hardenberger szólójával hallgathatjuk meg.

Az aktuális politikai hangütésű, korunk migrációs válságára reagáló: Alle vittime senza nome (A névtelen áldozatoknak) című darabot a négy legnagyobb olasz szimfonikus zenekar közösen rendelte meg Eötvös Pétertől, az ősbemutatót a milánói Scalában tartották 2016-ban.

A 2013-2014 telén eredeti formájában Lukács Miklós cimbalomművésznek írt Dialog mit Mozart (Párbeszéd Mozarttal) című szerzemény pedig tulajdonképpen a salzburgi Mozarteum archívumában található Mozart kézirattöredékekre épül – Eötvös ezek nyomán elindulva szövi tovább a saját szerzői módszereivel a hátrahagyott zenei anyagot.

KJJR