Kezdőlap Időjárás Félmilliárd forinthoz közelítenek a téli viharkárok

Félmilliárd forinthoz közelítenek a téli viharkárok

470 millió forintra becsüli az Aegon Biztosító a február első hetében tomboló vihar által okozott károkat. Eddig nyolcezret meghaladó kárbejelentés érkezett Magyarország vezető lakásbiztosítójához, de a becslések szerint a káresetek száma meghaladhatja a 9500-at. A bejelentett károk háromnegyedénél a biztosító szakemberei végeztek a kárfelméréssel, a szemlézett károk 87 százalékát pedig ki is fizették.

A február elején lecsapott heves viharok az egész országban komoly károkat okoztak, Somogy, Csongrád, Zala, Pest és Békés megye területéről, valamint Budapestről ötszázat is meghaladta a belejelentett lakáskárok száma. Békésben, Pest megyében és Budapesten okozta a legtöbb kárt a téli frontokat követő szélsőséges időjárás, a mai napig 8200-at meghaladó kárbejelentés érkezett az Aegon biztosítóhoz, melynek szakértői szerint 470 millió forintot is meg fogja haladni a végleges kárérték. A szélvihar felelős a legtöbb pusztításért, de a villám a beázás és felhőszakadás miatti eseteket is nagy számban kezel az Aegon. Összességében több, mint ötezer bejelentés oka a február negyedikén és ötödikén tomboló szélsőséges időjárás.  A vihar csendesedését követően február kilencedikén vasárnap és tizedikén hétfőn érkeztek újra heves szelek, amelyek csaknem háromezer káresetet okoztak.

A frontátvonulásokat követő szélsőséges időjárási jelenségek közepette fontos az elővigyázatosság: a gyalogosan közlekedők testi épségük érdekében különösen óvatosan kell, hogy közlekedjenek, hiszen a szél által felkapott tárgyak könnyen okozhatnak sérüléseket. Viharos időben körültekintően kell vezetniük az autósoknak és a parkolás sem tanácsos a fák, állványok vagy bármilyen más mobil felépítmény közelében. A házak udvarain a könnyen mozdítható tárgyakat szélvédett, vagy zárt helyen tanácsos tárolni. A viharkárokat célszerű azonnal bejelenteni és a szemle megtörténtéig akár mobiltelefonnal készített képeken dokumentálni, hogy a biztosító a lehető leggyorsabban meg tudja téríteni az időjárás okozta kárt.