Kezdőlap Régió Így érinti az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját a koronavírus

Így érinti az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját a koronavírus

  • Fokozott higiéniai intézkedéseket vezetnek be az intézményekben
  • 2 hónapos nemzetközi utazási tilalmat vezetnek be
  • Elhalasztják a Budapestre tervezett nemzetközi segélyszervezeti konferenciát

 Az Ökumenikus Segélyszervezet vezetése rendkívüli ülésen tekintette át a koronavírus terjedésével kapcsolatos fejleményeket, a nemzetközi képviseletekről érkezett jelentéseket és a szükséges óvintézkedéseket. Az ülést követően a Segélyszervezet az alábbiakról tájékoztatott:
 

1. Az Ökumenikus Segélyszervezet számára legfontosabb munkatársainak és ellátottjainak egészsége és biztonsága. A szervezet vezetése a következő időszakban is ennek jegyében, a hatékony kormányzati intézkedésekkel összhangban, az illetékes szervekkel szoros koordinációban hozza meg a szükséges döntéseket. 

 2. A Segélyszervezet munkatársai a következő két hónapban csak rendkívüli humanitárius katasztrófa esetén utazhatnak külföldi szolgálati útra. A segélyprogramokkal összefüggő egyéb utakat elhalasztják. 

 3. Elhalasztják az egyházi hátterű segélyszervezeteket tömörítő genfi székhelyű ACT Alliance májusra tervezett nemzetközi tanácskozását, melynek az Ökumenikus Segélyszervezet szervezésében Budapest adott volna otthont, mintegy 50 európai vezető részvételével. 

 4. A Segélyszervezet iraki képviseletével naponta értékelik a helyzetet és a szükséges lépéseket. Az erbili munkatársak jól vannak, azonban mozgásuk korlátozott. Az iraki egészségügyi intézkedések nagyon szigorúak: az iskolákat bezárták, a hivatalok részlegesen működnek, mobil orvosi buszokon végeznek egészségügyi ellenőrzést. A magyar munkatársak a konzulátussal szorosan együttműködnek.  

5. A Segélyszervezet magyarországi központjaiban – különös tekintettel az olyan bentlakásos intézményekben, mint a családok átmeneti otthonai – a kormányzati előírásokkal összhangban fokozzák a higiéniai intézkedéseket: a lakókat folyamatosan tájékoztatják a fertőzés elkerülését segítő gyakorlatokról, és biztosítják a rászorulóknak a szükséges tisztítószert és fertőtlenítőszert az előírások betartásához. A segélyszervezet által működtetett idősek átmeneti gondozóházában és valamennyi bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményében a kormányzat által bevezetett látogatási tilalmat szigorúan betartatják, és a többi bentlakásos intézményben is kérik a lakóktól a látogatások elhalasztását.