Kezdőlap Régió Koronavírus (2020.03.19.) – Újabb döntéseket hozott Kecskeméten a Városi Operatív Törzs

Koronavírus (2020.03.19.) – Újabb döntéseket hozott Kecskeméten a Városi Operatív Törzs

A Városi Operatív Törzs több szekcióban tárgyalt 2020. március 19-én, csütörtökön. A döntések, és intézkedések a következők:

– Az idősek fokozott védelme érdekében a közös képviselők lehetőség szerint minden lépcsőházba tegyék a Gondoskodó Szolgálat igénybevételének lehetőségéről szóló tájékoztatót.

– Minden lehetséges fórumon kérjük az időseket, hogy ne hagyják el otthonaikat. Az önkormányzat által működtetett Nyíri úti és Horváth Döme utcai nyugdíjasházban bevezetjük a zsiliprendszert. Ez azt jelenti, hogy akinek van hozzátartozója, az a bevásárolt termékeket a nővér útján juttatja el hozzátartozójához. Akinek nincs hozzátartozója, annak az idősnek a Gondoskodó Szolgálat segít bevásárolni. Az önkéntesek is csak a nővéreknek adhatják át a csomagokat.

– Az iskolák kapcsán az a tájékoztatás érkezett, hogy a távoktatás rendben elkezdődött. Összesen mintegy 90 notebook/tablet hiányzik, ezek beszerzését az önkormányzat megfinanszírozza.

– Gyermek háziorvosi ellátással kapcsolatosan az operatív törzs kéri, hogy beteg gyerekek hozzátartozói először telefonáljanak az orvosnak és csak a telefonos megbeszélést követően, szükség esetén menjenek az orvosi rendelőbe.

– A házi gyermekorvosok munkanapokon 9-18 óra között hívhatók telefonon.

– Hétköznap 18 óra után és hétvégén a házi gyermekorvosi ügyeletet kell hívni, tel: 76/516-904. Az ügyeleti ellátás leterheltsége miatt az operatív törzs kéri a betegeket, hogy régóta meglévő panaszaikkal receptfelírás céljából ne az ügyeleten jelentkezzenek.

– A felnőtt háziorvosi ellátással kapcsolatosan szintén a fenti iránymutatások érvényesek, azzal a különbséggel, hogy a háziorvosokat munkanapokon 8-17 óra között lehet telefonon hívni. Egyéb időpontban a felnőtt háziorvosi ügyeletet kell keresni, amelynek telefonszáma: 76/516-984.

– A kiadott kormányrendelet értelmében a fogorvosok csak sürgősségi eseteket látnak el.

– Az önkormányzat a Család és Karrier PONTtal összefogva segítő szolgálatot szervez a gyermekek felügyeletére, 3-4 gyermek együttes otthoni felügyelete keretében. A felmérés elkezdődött, elérhetőség:
https://www.nokcsaladmunka.hu/terms

– A lakosság az egyes kecskeméti médiafelületeken orvosok bevonásával kapjon tájékoztatást az új koronavírus járvány óvatossági, megelőzési lehetőségeiről.

– A Mentális és Lelki Elsősegély Szolgálat telefonos tevékenységét meg kell erősíteni.

– A szociális alapszolgáltatások közül az idősek klubjaiban, a fogyatékosok nappali intézményeiben, valamint a pszichiátriai és szenvedélybeteg nappali ellátást nyújtó intézményeiben az ellátás felfüggesztése indokolt.

– A támogató szolgálat esetében a szállítás csökkenése miatt a dolgozói létszámot a személyi segítésre csoportosítják át.

– Az operatív törzs kéri, hogy a Máltai Szeretetszolgálat Népkonyháján az ebédet egyszer használatos edényben, lehetőleg elvitelre kapják meg.

– A nappali melegedő 7-15 óra között legyen nyitva, az intézményben egyszerre maximum10 személy tartózkodjon. Óránként 15 perc fertőtlenítési szünetet rendelnek el.

-A KIK-FOR Kft. vizsgálja meg az üzlethelyiségek bérleti díj csökkentésének lehetőségeit.

Szemereyné Pataki Klaudia, polgármester