Kezdőlap Diákélet Óvodás gyerekek szocializációs és érzelmi nevelésének megtámogatása kutyával asszisztált pedagógiával

Óvodás gyerekek szocializációs és érzelmi nevelésének megtámogatása kutyával asszisztált pedagógiával

„Kutya- jó” óvodai program

2019. szeptemberében óvodánk egy csoportja (Mókus csoport) elindította a „Kutya – jó” óvodai programot. Ennek keretein belül az óvodás gyerekek szocializációs és érzelmi nevelésének megtámogatása kutyával asszisztált pedagógiával történik.

A kutya, mint segítő társ megszervezett szakemberi háttérrel és rendszeres megjelenésével intézményünkben jó kiegészítője az óvodai nevelésnek. Segítségünkre lehet a kisgyermekeket beszoktatni az óvodába.

A gyermek számára fontos a motiváció, amely ebben az esetben a kutya. A simogatás, játék, mozgás mind generáló erővel hat a gyermek pszichéjére. Mindamellett, hogy feloldja a félénkebb, gátlásosabb gyerekeket, minden résztvevőt segít szocializációjában és sok sikerélményhez juttatja őket. A gyermekek optimális fejlődéséhez mindig valamilyen impulzusra, élményre, gyakorlat közeli tevékenységre van szükség. A program „A kutyával egy mosolyért” alapítvány együttműködésével valósul meg.

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a Mókus csoportos óvó nénik „különkiadással” készültek a gyerekeknek, hogy ez a csodás, már megkezdett program segítségével tovább tudják tartani egymással és kutyával a kapcsolatot.

Az első „különkiadás” az egyik óvónéni saját kutyájáról, Fahéj mindennapjairól szól, akivel már kölyök korában találkozhattak a Mókuskák.A gyerekek és szüleik örömmel fogadták/fogadják a beszámolókat. A visszajelzésekben kutyás rajzokat, hajtogatást is küldenek.Programjuk így a “négy fal” között is folytatódik.

https://doggyedu.files.wordpress.com/2020/03/image-22.png?w=305

A második különkiadás Tiszavölgyi család meséje: Pajti. Ez a mese egy igaz történeten alapul és szájhagyomány útján az idősebbek mesélik a fiatalabbaknak generációk óta már ebben a családban.

https://doggyedu.files.wordpress.com/2020/04/image-2.png?w=297

Aki szeretne bővebben olvasni erről a „Kutya- jó” programról ezen a Blog címen megteheti.

https://doggyedu.wordpress.com/

Neumann János Egyetem Gyakorló Óvoda Mókus csoport