Kezdőlap Európai Parlament Koronavírus-intézkedések Magyarországon: induljon szankciós eljárás, álljanak le a kifizetések, kérik a képviselők

Koronavírus-intézkedések Magyarországon: induljon szankciós eljárás, álljanak le a kifizetések, kérik a képviselők

Veszély fenyegeti a magyar demokráciát és alapjogokat, vélte az európai képviselők többsége, akik a magyar polgárok és jogállamiság védelmére kérték a Bizottságot és a Tanácsot.
 
A határozatlan idejű veszélyhelyzet és a szólásszabadság korlátozása nincs összhangban az európai értékekkelA Bizottságnak kötelezettségszegési eljárást kellene indítania Magyarországgal szemben, a Tanácsnak pedig napirendre kellene tűznie a 7. cikk szerinti eljárástAz uniós források kifizetését a jogállamiság tiszteletben tartásához kell kötni 
A Vera Jourová bizottsági alelnök és a Tanács horvát elnöksége részvételével csütörtökön a Parlamentben lezajlott vitán a felszólalók többsége szerint a magyar kormány által a koronavírus-járvány kezelésére hozott veszélyhelyzeti intézkedések – többek között a határozatlan idejű veszélyhelyzet bejelentése – nem állnak összhangban az európai szabályokkal, és veszélybe sodorják a magyar demokráciát. Több képviselő a jogi változások vizsgálatának befejezését és kötelezettségszegési eljárás elindítását kérte a Bizottságtól. Többen a következő MFF-ből és helyreállítási alapból Magyarországnak kifizetendő uniós pénzek leállítását kérik abban az esetben, ha a kormány nem tartja tiszteletben a jogállamiságot. A képviselők bírálták a Tanács passzivitását, és hangsúlyozták: a Tanácsnak lépnie kell a Parlament által indított 7. cikk szerinti eljárásban.
Néhány képviselő védelmébe vette a demokratikusan megválasztott magyar Országgyűlés által hozott döntéseket, és párhuzamot vont a magyar lépések és más tagállamok, köztük Spanyolország és Franciaország intézkedései között. 

 A Parlament az április 17-i állásfoglalásában kiemeli, hogy a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatos „valamennyi intézkedésnek a jogállamisággal összhangban szigorúan a helyzet által megkövetelt mértékkel […] kell arányosnak lennie, egyértelműen kapcsolódnia kell a jelenlegi egészségügyi válsághoz, időben korlátozottnak kell lennie, és valamennyi intézkedést rendszeres ellenőrzésnek kell alávetni”.
A veszélyhelyzet határidő nélküli meghosszabbítása, a kormány felhatalmazása a rendeletekkel történő kormányzásra, és a parlamenti ellenőrzés meggyengítése „az európai értékekkel teljes mértékben összeegyeztethetetlen”, fogalmaz az állásfoglalás.