Kezdőlap Gazdaság - Turizmus Vadkerti-tó 2-3- ütem átadás Soltvadkert

Vadkerti-tó 2-3- ütem átadás Soltvadkert

Korszakos jelentőségű fejlesztéseket adtak át a Vadkerti-tó üdülőövezetében

A Vadkerti-tó és a mellette lévő üdülőfalu életébenkorszakos jelentőségű beruházásokat adtak át június 12-én, pénteken, a soltvadkerti üdülőhely strandján rendezett ünnepségen. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP-os, turizmusfejlesztési pályázatán a fejlesztés már befejezett, mintegy 100 milliós első szakasza után a 2. és 3. ütemre elnyert, összesen 327,59 millió forint vissza nem térítendő támogatásból a fürdőhely komplex, egységes arculatú építészeti fejlesztése példa értékű színvonalon valósult meg.

Az ünnepség vendégeit, elsőként dr. Kerényi János és Font Sándor országgyűlési képviselőket, Rideg Lászlót, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökét, a pályázat megvalósítását elindító Lehoczki Ferenc nyugdíjba vonult polgármestert, a helyi köz – és társadalmi élet képviselőit, a tervező és a kivételező cég munkatársait Temerini Ferenc polgármester köszöntötte.

A városvezető hangsúlyozta: a beruházás a koronavírus-járvány terhelte időszakban került a végső fázisába, de az ebből adódó kivitelezői nehézségeket az is bonyolította, hogy az önkormányzat időközben hozott döntése nyomán a gázt is bevezették a területre és az ingatlanokba. Temerini Ferenc megköszönte Rideg Lászlónak és a megyei önkormányzat területfejlesztésért felelős nonprofit társaságának a beruházás megvalósításához nyújtott hatékony segítségét. A polgármester bejelentette: a létesítmény, a strand üzemeltetését a Schnürlein Andor vezette, a város tulajdonában lévő önkormányzati cég, míg a pályázat keretében kialakított büfét és fedett terasszal is rendelkező vendéglátó helyet szerződéssel Horváthné Danis Judit üzemelteti.

A közélet szereplői közül elsőként Rideg László szólalt fel. A megyei közgyűlés elnöke amellett, hogy a projektek megvalósításában résztvevők munkáját megköszönte, kifejtette: természetes tavaink az idegenforgalmi látnivalókban, attrakciókban gazdag megyénknek fontos vonzerejét képezik. A megyében 500 (!) Top-os fejlesztés van megvalósítás alatt, ezek egy része, például a vadkerti-tónál, a szelidi-tónál is megvalósult turisztikai fejlesztés.Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy részben a most átadott beruházáshoz kapcsolódóan Soltvadkert város más hasonló, vagy ettől nagyobb pályázati összegekhez jutott a záportározó, a kerékpárutak, a csapadékvíz-hálózat kialakításához, fejlesztéséhez, amely így együtt eléri az egymilliárdos összeget.

A közgyűlés elnöke bejelentette: a 2021-ben induló új TOP-os fejlesztési ciklusban is lesz turizmusfejlesztési lehetőség, így már most érdemes gondolkodni a fejlesztések további irányán,  amelyhez továbbra is segítő kezet nyújt a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat.

Font Sándor méltatta a beruházást, a TOP pályázatok révén a Vadkerti-tó környezetében megvalósult, egységes arculatú fejlesztéseket. Az országgyűlési képviselő emlékeztetett: a beruházás most átadott második és harmadik ütemet megelőzően mintegy 100 milliós, ugyancsakTOP-osforrásból valósult meg a tó-parton lévő Fekete Villa négycsillagos panzióvá fejlesztése.

Ilyen nagyságrendű beruházás-sorozat eddig soha nem valósult meg a vadkerti-tó és az üdülőfalu életében– szögezte le a képviselő.

Font Sándormegköszönte Rideg László és munkatársai segítő közreműködését, és azt kérte: a további fejlesztésekhez is nyújtsanak hatékony segítséget.

A képviselő rámutatott: a strandszezon kezdetére időzített átadás idején azzal kell szembesülni, hogy míg a megye más településein 70-80 milliméter csapadék esett, addig a Vadkerti-tó közvetlen környékén csupán 10 milliméter. Mindez megmutatkozik a természetes tó vízszintjén. Ám óva intett attól, hogy bárki is vészharangokat kongasson emiatt, ugyanis ilyen helyzet már többször előállt, de a természet ezt mindig időben tudtakorrigálni. Ráadásul immár a tónak a záportározóval való összekötése issegítheti az átmeneti alacsony vízálláskezelését – mondta a képviselő.

Font Sándor kijelentette, a jövőben is minden segítséget megad a Vadkert-tó és az üdülőövezet fejlesztéséhez, hiszen annak iránya mind a kemping, mind a további területeket érintőn már most körvonalazódik.

A két szónok után a polgármestera komplexumot tervező Priskin Zolán tervezőt kérte fel, hogy a beruházás első és második ütemében megvalósult fejlesztéseket ismertesse.

A mérnök által elmondottakból, a helyszínen látottakból kiderült: a második ütem megvalósításánál nem kevesebb célt tűztek ki, minthogy

AZ ELÉGEDETT VENDÉGEK KÖZÜL MIND TÖBB LEGYEN A VISSZATÉRŐ VENDÉGEK SZÁMA, VALAMINT A HATÉKONY MARKETINGNEK IS KÖSZÖNHETŐEN EMELKEDJEN A TÉRSÉGBE LÁTOGATÓ TURISTÁK SZÁMA, NÖVEKEDJEN AZ ITT TARTÓZKODÁS IDEJE.

A fürdőhely komplex, egységes arculatú építészeti fejlesztése keretében látványos építészeti megoldásokkal fogadó- és szolgáltató épületet alakítottak ki.Az új, a vendégfogadás céljait szolgáló épület a vendéglátás XXI. századi feltételeit is  megteremti. A homlokzat a strand főbejáratát képezi, stílusában és esztétikumában a tavi életet, a csónakázást és a vízi gazdálkodást jeleníti meg.

Az épületbe lépve a vendég a recepcióhoz jut, ahol a jegyvásárlás mellett minden szükséges információt megkap. A recepció mögött az öltözők, mosdók és a vizes blokk kerültek kialakításra, de értékmegőrző széf-fal is van. Az épület végében lévő kijárókon a vendégek már beöltözve és felkészülten jutnak ki a strandra. Emellett az épületen lépcsős feljárók is találhatók, a tetőn skybar és napozóterasz került kialakításra, szép panorámával a tóra – mondta a mérnök.

Mint elhangzott: a beruházás 3. ütemébenfolytatódott a fürdőhely komplex, egységes arculatú építészetifejlesztése, afogadóépület és a tó közötti terület egységes arculatú rendezése.Mindez3000 négyzetméteren valósult meg, a fejlesztési terület az Orgona utca tengelyében helyezkedik el.
A fogadóépület és a tó közötti strandi területnek ez a legértékesebb része. Egyrészt ezen a ponton lépnek ki a fürdőzésre érkező strandolók a fogadóépületből, itt látják meg először „élőben” a tavat és a strandot, másrészt innen nyílik az egyik legszebb panorámás kilátás a tóra, a vízfelületre és a szemközti parti sávra.
A fejlesztés célja ezen terület rendezése, térburkolása, a napozóteraszok és a fedett közösségi teraszrészek kialakítása volt.

EZZEL A STRAND LEGFONTOSABB „GYÚJTÓPONTJA” ÚJULT MEG, ÉS VETTE FEL A FOGADÓÉPÜLET STÍLUSJEGYEIT, MEGTEREMTVE EZZEL AZ EGYSÉGES ARCULATOT– mondta PriskinZoltán, a fejlesztés második és harmadik ütemét is tervező mérnök, aki szerint a papírra vetett elképzelések a valóságban imaradéktalanul teljesültek. .

(A projekt 2. ütemének megvalósítását a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP-1.2.1-16-BK-2017-00005, a 3. ütemkivitelezését a TOP-1.2.1-16-BK1– 00005 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázatok tették lehetővé.)