Kezdőlap ÉT-TRENDEK A megye feltörekvő borásza lett Csanádi Bálint

A megye feltörekvő borásza lett Csanádi Bálint

Bács-Kiskun Megye idei borversenyén a császártöltési Csanádi Szőlőbirtok két elismerést is elnyert. A család legfiatalabb tagjának, Csanádi Bálint szőlőtermesztő és borász szakmérnöknek ítélték oda a Bács-Kiskun Megye Feltörekvő Borásza címet, Chardonnay 2019 boruk pedig a Fehér bor kategória harmadik helyezettje lett.

A Csanádi Szőlőbirtokot a keceli Csanádi család 2001-ben alapította meg szomszédos Császártöltés határában. Mára az ország egyik legnagyobb szőlőbirtokává nőtte ki magát, jelenleg 220 hektáron gazdálkodnak. A kizárólag kézzel szüretelt szőlőből, a kíméletes feldolgozásnak és az alkalmazott reduktív technológiának köszönhetően könnyen fogyasztható, gyümölcsös, üde borokat készítenek a borkedvelő közönség asztalára.

A rangos megyei borversenyen 2019. évtől külön elismerésben részesülhet a megyei borászok közül egy, aki az elmúlt években szakmaiságával, értékteremtésével olyan minőséget ért el, hogy érdemes a Bács-Kiskun Megye Feltörekvő Borásza címre. Idén ezt a megyei szintű megbecsülést érdemelte ki Csanádi Bálint.

Sokrétű tanulmányainak eredménye, hogy az évek alatt komoly szakmai sikereket könyvelhetett el. A kalocsai mezőgazdasági technikum elvégzése után kitekintést tett a gasztronómia világába, három szakmás – szakács, pincér és üzletvezető menedzser – vendéglátói végzettséget is szerzett. A 2000-es évek elején, a családi szőlőbirtok elindulása után kezdett el komolyabban érdeklődni a szőlészet és borászat iránt. A Kecskeméti Főiskola kertészeti karán előbb kertészmérnöki, majd szőlőtermesztő- és borász szakon, ezt követően a gödöllői egyetemen növényorvosi szakon diplomázott le. Mindeközben a gyakorlati tudást saját családi szőlőbirtokukon sajátította el.

Az első időszakban a családi vállalkozás keretében csak szőlőtermesztéssel foglalkoztak, a leszüretelt gyümölcsöt tovább értékesítették borászatoknak. A nagy változást a hajósi pincefaluban vásárolt présház hozta meg.

– Hajóson, a pincesoron a 2000-es évek közepén vettünk egy présházat, ahol mindig szívesen időztem – mesélte Csanádi Bálint. – Addigra már komolyan beleástam magam a szőlőtermelésbe, és kedvet kaptam a borászathoz. Hobbi szinten készítettem a borokat, melyek évről-évre jobbak lettek a visszajelzések alapján. Eleinte csak baráti társaságok tesztelték, majd néhány év után eljutottam arra a szintre és minőségre, hogy már érdemes volt palackozni is. Hét év után, 2013-ban tártam a nagyközönség elé boraimat – elevenítette fel a kezdeteket a fiatal szakember, akinek borai számos rangos versenyen bizonyítottak már.

A család császártöltési telephelyén az üresen álló hűtőházban alakítottak ki egy 750 hektóliteres borüzemet. 2013-ban éves szinten 12 ezer palackot gyártottak, 2020-ban ez a szám eléri majd a 100 ezret. A családi vállalkozás működésében azonban továbbra is meghatározó az értékesítés. A megtermelt szőlő 95 százalékát belföldön és külföldön értékesítik, többek között cseh és szlovák borgazdaságoknak.

– A borüzemünk korszerű, folyamatosan fejlesztettük az évek alatt. Idén értük el a kapacitásunk száz százalékát, ezért a bővítés mellett döntöttünk. Ennek köszönhetően a leszedett szőlő felét tudjuk majd feldolgozni. Fehér, rozé és vörösborokat is palackozunk. Termékpalettánkon a fehér és rozé borok a meghatározóak, ezeket acéltartályokban, reduktív technológiával dolgozzuk fel. Kis mennyiségben vörösbort is készítünk, jelenleg hét kis fahordónk van. A fejlesztés eredményeként 50 fahordónk lesz, mely lehetővé teszi, hogy a vörösbor szegmensben is előrelépjünk – részletezte Csanádi Bálint.

A szőlőtermesztés és borkészítés mellett a Csanádi Szőlőbirtok harmadik profilja a vendéglátás. Öt éve nyitották meg a császártöltési borászat mellett vendégházukat, ahol az érdeklődőket hangulatos borkóstolók várják és adott a lehetőség az ottalvásra is. Emellett Kecelen, a régi strand helyén rendezvényházat alakítottak ki, mely akár 100 fős családi és céges eseményeknek is kiváló helyszíne lehet.

A Csanádi Szőlőbirtok az ország számos fesztiválján bemutatkozott már az elmúlt években, a szegedi és kecskeméti borfesztiváltól a helyi szüreti napokon át a csabai kolbászfesztiválig. A céljuk továbbra is az, hogy a jövőben is olyan ízvilágú, prémium minőségű borokat alkossanak, amelyeket egyaránt szeretettel fogad a közönség és a szakma.

Csanádi Szőlőbirtok

6239 Császártöltés, Nagycsala tanya 13.
Tel.: 06 78 422 684
E-mail: [email protected]
http://csanadiszolobirtok.hu/