Kezdőlap ÉT-TRENDEK Algyői Halászcsárda – világszínvonal a gasztronómiában

Algyői Halászcsárda – világszínvonal a gasztronómiában

Igazi gasztronómiai élményben lehet része annak, aki felkeresi a kivételes ízvilágáról messze földön híres Algyői Halászcsárdát, amely nemcsak országszerte, hanem a határon túl is hatalmas népszerűségre tett szert. Az igazi hungaricumnak számító szegedi halászléelkészítésének egyik legkiválóbb mestere, Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa, és főszakácsa már több évtizede tevékenykedik szeretett hivatásában, és nemcsak azért örvend köztiszteletnek, mert megbecsüli dolgozóit, hanem szakmailag és emberileg is példát mutat a jövő generációjának. Az étterem tulajdonosa és kollégái az Algyői Halászcsárdában eredeti, autentikus szegedi halételek széles választékával és udvarias, gyors kiszolgálással várják vendégeiket az algyői Tisza-híd Szeged felőli lábánál, Szeged és Hódmezővásárhely között félúton.

Amikor 31 évvel ezelőtt átvettük a csárda üzemeltetését, akkor ez a hely egy tisztességes falusi kocsmaként működött, ahol mellesleg főztek halászlét és sütöttek halat. Induláskor egy új célt tűztünk ki magunk elé: megpróbáltunk egy igazi halászcsárdaként funkcionálni. Négy munkatársammal nyitottuk meg az éttermet, jelenleg pedig több mint 30 kolléga segíti a munkánkat.  

Büszkeséggel tölt el, hogy ma már az egész országban, sőt a határainkon túl is ismerik és kedvelik az Algyői Halászcsárdát, ahol ötfajta halászlét – filézett pontyot, korhely halászlét, vegyes halászlét, harcsa halászlét és ínyenc halászlét – kínálunk vendégeink számára. Egyébként a szegedi és bajai halászlé között az a nagy különbség, hogy a mienk alaplével készül, míg a bajai nem, csak 40-45 percig főzik. Az alaplevet kizárólag pontyból jó elkészíteni, akkor is, ha más halhúst teszünk bele. A csontot, fejet, zöldpaprikát, hagymát megfőzzük, átpasszírozzuk, majd fűszerezzük sóval, borssal és paprikával. Ha kész az alaplé, akkor kerülhet bele a kockázott halfilé, így a gyerekek is bátran ehetik, és meg tudjuk kedveltetni velük a halat.

Sláger ételeink közé tartozik még a filézett pontypaprikás túrós csuszával, a fokhagymás szögedi sült hal és a haltepertő. Az étlapon szerepelnek még továbbá harcsából, süllőből, kecsegéből és pisztrángból készült ételek is.
Legtöbben természetesen a halételeket részesíti előnyben, de a csárdába betérő halat nem kedvelő vendégek sem maradnak éhen, hiszen sertésből, borjúból, bélszínből, libamájból, pulykamellből készült fogások színes palettája közül választhatnak, de vegetáriánus ételekkel is szolgálunk.


Büszkén tekintek az 5 gyermekemre, akik közül többen is a gasztronómia területén tevékenykednek. A legnagyobb fiam Új-Zélandon főszakács, két üzletet vezet, a lányom most nyitott cukrászdát Szeged belvárosában, a középső fiam pedig a halászcsárdában segíti a munkámat. A 10 éves lányommal és a 8 éves fiammal viszont közölte az édesanyjuk, hogy szó se lehet arról, hogy a vendéglátás közelébe menjenek, mert „ez egy utálatosan szép szakma”.

A több évtizede tartó hivatásomban azt a vezérelvet követtem, hogy „a vendégnek mindig igaza van”, amit a vendég kér az a parancs és azt teljesíteni kell. Folyamatosan kiváló minőségű ételeket kínálunk számukra, mert csak így térnek vissza hozzánk a vendégeink. Az Algyői Halászcsárdában – ahol családi és céges rendezvények lebonyolítását is vállaljuk 80 főig mindennap délelőtt 10-től este 10-ig várjuk vendégeinket.

Algyői Halászcsárda
6750 Algyő, Vásárhelyi út 53.
Tel.: + 36-62/267-020, 62/267-383
[email protected]
Nyitva tartás:
H-V: 10:00-22:00