Kezdőlap Gazdaság - Turizmus Az évtized turisztikai bajnokai

Az évtized turisztikai bajnokai

Hévíz az egyetlen vidéki település, amely 1 millió vendégéjszaka fölött teljesít

Budapest, 2020. július 15.A Központi Statisztikai Hivatal kereskedelmi szálláshelyeit vizsgáló és bemutató interaktív grafikonja bebizonyítja: gyógyfürdőink és a főváros turisztikai vonzalma mit sem kopott ebben a bő évtizedben.

Budapest a FŐváros

A budapesti szálláshelyeken 2008 óta 4,6 millióval nőtt az eltöltött vendégéjszakák száma, így 2019-ben már meghaladta a 10,7 millió éjszakát. A fővárosba turisztikai céllal elsősorban külföldiek érkeznek: a külföldi vendégéjszakák minden évben az összes eltöltött éjszaka közel kilenctizedét teszik ki.

Pezsgő vizeink továbbra is népszerűek

A gyógyfürdőikről ismert települések közül Hévíz, Hajdúszoboszló, Bük, Zalakaros, Sárvár az elmúlt 12 év során töretlen népszerűségnek örvendett: a vendégéjszakák száma alapján minden évben ott szerepeltek a leglátogatottabb 10 település között. Budapest mellett Hévíz Magyarország egyetlen olyan települése, ahol a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2016 óta folyamatosan meghaladja az évenkénti 1 milliót. A hévízi termálfürdő igencsak kedvelt az ország határain túlról érkezők körében: 100 vendégéjszakából mintegy 60-at minden évben a külföldi vendégek töltöttek el a település szálláshelyein.

Nem csak nekünk a Riviéra

Az északi Balaton-part ékkövének tartott Balatonfüred vendégéjszakáinak száma 2008 óta a negyedével nőtt, 2019-ben már megközelítette a 734 ezer éjszakát. A város vendégforgalmában 12 évvel ezelőtt még a külföldiek domináltak, 2019-ben viszont a kereskedelmi szálláshelyi vendégéjszakák kétharmadát már a belföldi vendégek adták. Ha az eltöltött vendégéjszakák száma alapján felállítjuk a magyarországi települések Budapest nélküli rangsorát, a déli Balaton-part legnépszerűbb turisztikai célpontja egyértelműen Siófok: a város – döntően belföldi vendégforgalmának köszönhetően – mind a 12 év során bekerült a TOP 6 település mezőnyébe.

Amennyiben kíváncsi az elmúlt 12 év TOP30 településére, kattintson interaktív grafikonunkért a linkre: www.ksh.hu/interaktiv/kersza/szallashelyek.html

Az animált infografika beágyazható linkje itt érhető el: https://youtu.be/O2Ka2XDN0Dk