Kezdőlap Események Emléktáblát avattak Berente Terézia tiszteletére

Emléktáblát avattak Berente Terézia tiszteletére

Megható ünnepség helyszíne volt pénteken délelőtt a Neumann János Egyetem Pedagógiai Szakkönyvtára, ahol emléktáblát avattak a 2018 szeptemberében elhunyt Berente Terézia, a Pedagógiai Szakkönyvtár egykori vezetője, a helytörténeti gyűjtemény megalapítójának emlékére.

Berente Terézia kedvenc versét, Kosztolányi Halotti beszédét mondták el azon az ünnepségen, ahol kollégái, barátai, családtagjai és egykori tanítványai gyűltek össze, hogy emléktáblát avassanak a Pedagógiai Szakkönyvtár 2018-ban elhunyt vezetőjének tiszteletére.

– Nem gyászolni jöttünk össze, hanem emlékezni, tisztelegni Terike munkássága, szakmai és emberi nagysága előtt – ezekkel a szavakkal köszöntötte az ünnepség résztvevőit dr. Kötél Emőke, a könyvtár igazgatója.  

Dr. Fülöp Tamás, még a kar dékánjaként vetette fel az emléktábla ötletét, most már az egyetem rektoraként mondott emlékező beszédet az ünnepségen. Elmondta, Berente Terézia a GAMF könyvtárosaként kezdte pályafutását, dolgozott Kocséron is, majd 1988-ben lett a tanítóképző kar, könyvtárosa, majd a Pedagógus Szakkönyvtár vezetője. Rajongásig imádott „Kaszap utcáján” belül is külön szívügye volt a hely-és intézménytörténeti állomány feltárása, gondozása. Az az az anyag, amiről ő nem tudott, nem is létezett. Ezért mától az ő nevét viseli a helytörténeti gyűjtemény.

Berente Terézia emblematikusan összefonódott az általa vezetett intézménnyel, valójában ő maga volt a szakkönyvár – emelte ki dr. Fülöp Tamás. Ünnepi beszéde után leleplezték az emléktáblát, amely szakmai alázatból is példát mutat a jövő pedagógusai számára. Az ünnepség végén vetítéssel emlékeztek egykori kollégájukra és barátjukra az egybegyűltek.

Forrás:Hiros.hu Kép:ARM