Kezdőlap Események Megkezdődött a „Zöld város” projekt kivitelezése

Megkezdődött a „Zöld város” projekt kivitelezése

A sikeresen befejezett – főként Európai Uniós támogatással, több milliárd forint értékben megvalósult projekteknek köszönhetően az elmúlt évek nagybetűkkel íródtak be Lajosmizse históriás könyvébe. A látványos beruházásoknak köszönhetően dinamikus változáson ment keresztül a település, ahol Basky András polgármester szerint a napokban megkezdett „Zöld város” projekt megvalósítása még inkább hozzájárulhat Lajosmizse fejlődéséhez, és a kistérség gazdaságának élénkítéséhez.

Sikeres pályázat – lezárult közbeszerzési folyamat

2016-ban nyújtottuk be a „Zöld város” projekt megvalósítására irányuló pályázatunkat, amelyről 2017 júniusában született meg a kedvező döntés és ekkor került aláírásra a támogatási szerződés, a projekt megvalósításának kezdete pedig 2017 szeptemberére tehető. Az előző két évben még mindig az előkészítő munkálatok zajlottak, hiszen a tervezés – amelyet a kecskeméti Farkas Építészeti Iroda végzett – is egy hosszabb folyamatot jelentett. Miután a képviselő-testület elfogadta a végleges terveket, 2019 januárjában befejeződött a tervezés, s ekkor kezdődött el a tervek engedélyeztetése. 2019 májusában állítottuk össze a közbeszerzési dokumentációt, a nyílt közbeszerzési eljárás pedig októberében került kiírásra. Mostanra jutottunk el odáig, hogy megtörténhetett a közbeszerzés eredményhirdetése, amelyre június 4-én került sor. Az 5 pályázó közül a GOMÉP KFT pályázata volt a legkedvezőbb, így a kivitelezési munkálatokat a kiváló referenciákkal rendelkező lajosmizsei cég végezheti el. Egy hosszú folyamat végén értünk el az előkészítő szakasz végére.

Városház tér látványterve

Megtörtént a „Zöld város” projekt ünnepélyes alapkőletétele

Lajosmizse jövőjét illetően az egyik legfontosabb beruházásunk a „Zöld város” projekt megvalósítása lesz, melynek keretében 860 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrással komplex módon megújul a település belvárosa. A fejlesztés elsősorban a város központjára fókuszál, ahol az országosan védett szikes tó, az ún. Iskola-tó található. A program magában foglalja az iskola környékének rendezését, továbbá kiépítjük a terület közvilágítását, kialakítunk többek között egy sétautat, játszóteret, közvilágítást, valamint kihelyezünk padokat is. Egy olyan színpadot is létrehozunk, ahol megtarthatjuk a kisebb rendezvényeinket.

A fejlesztés része továbbá a Szabadság tér felújítása (a Városház tér, a Szabadság tér és az Iskola-tó funkcióinak összekötése) és a főút melletti központi területek megújítása, de kiemelten kezeljük a buszmegállók korszerűsítését is.

Szabadság téri park látványterve

Terveink között szerepel még a piac megújítása, hiszen gazdaságélénkítő tevékenységként a helyi termékek árusítását biztosító meglévő piac infrastrukturális fejlesztése szintén része a projektnek. 2020. július 20-án hétfőn került sor az ünnepélyes alapkőletételre a Városháza téren, amellyel jeleztük a beruházás megkezdését, s ezt követően két héten belül a piac felújításával folytatódik a projekt megvalósítása, amely mintegy 10 hónapot vesz igénybe. Felkészültünk arra, hogy a projekt realizálása nem fog beleférni ebbe a 860 millió forintos forrásba, ezért 210 millió forint önerőt is biztosítunk a beruházáshoz, és nemrégiben 15 % ráemelést kértünk Magyarország Kormányától, hogy megvalósíthassuk ezt a nagy volumenű, mindösszesen 1,2 milliárd forintos fejlesztést.

Új, két csoportos bölcsőde építése

Az elmúlt évek fontos beruházásai voltak még az intézményeink fejlesztései. Többek között három szobával bővítettük a Központi Óvoda épületét, így 2 bölcsődés és 16 óvodás csoporttal működhet tovább az intézmény. Szerencsére további igény merült fel a bölcsődei szolgáltatásaink iránt, így mindenképpen szeretnénk egy új, két csoportos bölcsődét felépíteni a településen. A projekt megvalósításához 244 millió forint pályázati támogatást nyertünk, az elmúlt hetekben pedig már megtörtént a tervező kiválasztása. Elképzeléseink szerint a Radnóti téren valósulna meg a beruházás, amely a későbbiek folyamán tovább bővíthető lenne. Ha minden a terveink szerint alakul, a következő év végére elkészülhet a bölcsőde.

Alapkőletétel

Jövőbeli tervek

Büszkeséggel tölt el, hogy nagyon sok fejlesztést sikerült megvalósítani Lajosmizsén, de mindig akadnak újabb célok. Egy sikeres pályázattal 250 millió forintot nyertünk a közösségi programokra, közösségi terek felújítására. Ebből a forrásból a Művelődési ház színháztermének, berendezéseinek felújítása és közösségi programok finanszírozása fog megtörténni. Jelenleg a projekt előkészítésénél tartunk, így csak jövőre készülünk el a munkálatokkal. Mivel a vírushelyzet miatt az önkormányzat bevételei nem alakultak olyan jól, mint a korábbi években, ezért óvatosabban kell terveznünk a következő időszakra vonatkozó fejlesztésekkel.