Kezdőlap Események Néró Rosé boruk lett a legjobb

Néró Rosé boruk lett a legjobb

A kiskőrösi Szentpéteri Borpince 2019-es Néró Rosé bora lett idén Bács-Kiskun Megye Rozébora. A három generáció óta működő emblematikus borászat a Néró borok egyik hazai nagykövete. Az intenzív gyümölcsös, lendületes rozéboruk már számos díjat elnyert az elmúlt években.

A Szentpéteri Borpince a kunsági borvidék szakmailag kiemelkedő borászata, 70 hektár szőlőterülete Kiskőrös és közvetlen környezetében terül el. A pincészetet 1989-ben alapította meg Boldoczki József, később társult hozzá veje, Szentpéteri Attila, majd unokája ifj. Szentpéteri Attila. Eleinte csak minőségi folyóborral foglalkoztak, néhány év után egészült ki kínálatuk palackozott borokkal.

– Családi pincészetünk három generáció tapasztalatát öleli fel. Hagyományos és modern technológiák segítségével alakítjuk fehér-, rosé-, vörös és késői szüretelésű boraink jellegét – mondta ifj. Szentpéteri Attila, aki a Corvinus Egyetem szőlész-borász szakán diplomázott, majd Németországban, a Rajna-vidékén szerzett szakmai tapasztalatot.

A pincészet kínálatában kiemelt helyet kapnak a rozéborok, azon belül is a Néró borok, melyek egyik hazai nagykövetei.

– A Néró rozé szőlőfajtát egykoron 1965-ben egri szőlészek kísérleteztek ki, később fajtaoltalmat kapott. Nem kimondottan borszőlő. Kettős hasznosítású, kedvelt csemegefajta, de a borkészítéshez is kiváló. Édesapám, Szentpéteri Attila Egerben 2005-ben ismerkedett meg vele közelebbről. Egyedi ízvilágára, intenzív zamatára figyelt fel. A kirándulásról Néró szőlővesszőkkel tért haza, melyeket telepített. 2011 óta több Néró borunk készült, többek között limitált fahordóban érlelt nedű is született, melyből mindössze 1000 üveggel palackoztunk. Számos rangos megméretésre terjesztettük fel Néró borainkat, az első komoly elismerést 2014-ben, a világ egyik legrangosabb versenyén, a francia cannes-i Le Mondial du Rose borversenyen értük el – részletezte.

Ezen borászati remekmű a most díjnyertes Néró Rosé 2019 elnevezésű bor is.

– Nagy elismerés pincészetünk számára, hogy elnyertük a Bács-Kiskun Megye Rozébora megtisztelő címet. E borunk reduktív eljárással készül, könnyű nyári nedű. Csodálatos a színe, illatában egyedi, ízében gyümölcsös és lendületes. Már három rangos díjat is elnyert: először tavaly év végén az Országos Újbor Versenyen, majd a Miklós-napi Országos Rozéversenyen aranyérmet kapott, ez év elején az országos Syngenta Borversenyen pedig Champion díjat ítéltek meg pincészetünknek – tette hozzá a fiatal borász.

A Néró borokat természetesen nemcsak a szakma ismeri el, a borszerető közönség is nagyon kedveli. A Szentpéteri Pincészet az elmúlt években pozitív visszajelzések sokaságát könyvelhette el, a nagy mennyiségű vásárlás mellett.

A pincészetben természetesen nemcsak rozéborok készülnek, hanem fehér- és vörös nedűk is. Minőségüket tökéletesen fémjelzi, hogy számos díjat elnyertek már, többek között  a Bács-Kiskun Megye Bora díjat két évvel ezelőtt a fehér Olaszrizling boruk érdemelte ki.

Az elmúlt hónapokban a munka folyamatos volt, ennek ellenére a koronavírus járványt a pincészet is negatívan élte meg. A nyári forgalom szerencsére beindult, és pozitív jövőt prognosztizál a következő hónapokra.

– Egyre több csoport jelentkezik be hangulatos borkóstolóinkra, melyeknek 100 fős autentikus pincénk vagy 50 fős modern borházunk adhat helyet. A programot mindig igény szerint alakítjuk, melynek része lehet pincelátogatás és a borkóstoló egyaránt. Emellett különböző nyári borkínálatunkra is felhívnám a figyelmet. A bor vinotékánkban minden borunk megvásárolható, sőt a Kunsági Borvidék arra érdemes más pincészeteinek borai is megtalálhatók – mondta végül a fiatal borász.

Szentpéteri Borpince Kft.

6200 Kiskőrös, Soós utca 33.

Telefon: +36 70 453 6385 / +36 70 453 5250

E-mail cím: [email protected]

Borházunk címe:
6200 Kiskőrös, Dózsa György út 1.
Nyitva tartás:
H-P: 08:00-12:00, 13:00-17:00
Sz: 08:00-12:00