Kezdőlap Események Nyaralj itthon Kecskeméten!

Nyaralj itthon Kecskeméten!

Ötletek a Kecskemét és térsége turisztikai mobilapplikációban

A koronavírus járvány okozta helyzet hozta magával, hogy az idei nyár sokkal inkább szól arról, hogy nyaralj itthon, mint a korábbi években bármikor.

Ehhez kíván segítséget nyújtani a Kecskemét és térsége turisztikai mobilapplikáció, amely Kecskemét város, és térségéből 20 település látnivalóit, programjait foglalja össze. Mindezek mellett a több mint 100 szálláshelyet és vendéglátóhelyet felkínáló applikációban megtalálja az érdeklődő az ízlésének megfelelő szállást elérhető árakon, akár hotelt, akár panziót, akár vendégházat keres. Az új alkalmazás segítségével komplett tervet tud készíteni az a turista, aki nyaralási helyszínül választja az alföldi településeket. Mindezt térítésmentesen, a modern kor követelményeit is figyelembe véve GPS koordinátákkal, térképekkel ellátva és kisfilmekkel illusztrálva.

Ez a régió jóval olcsóbban kínál minőségi pihenési lehetőséget, mint az ország más nyaralóhelyei és mindemellett páratlan látnivalókat kínál!

Kecskemét első látásra is tetszetős, gyönyörűen rendezett, karbantartott, zöldfelületekkel teletűzdelt város. A szecessziós belváros építészetileg nézve is csodálatos és a külső városrészek is gondozottak. A sok zöldfelületet számos szökőkút ékesíti. Városnéző séták alkalmával csodálhatjuk meg, amit a városról feltétlen tudni kell. Az 1 órás  séta augusztusban minden szombaton 9:30 órakor indul a Tourinform Iroda elől egyéni vendégek részére, igény szerint. Jelentkezni is ott lehet.

Európában egyedülálló módon itt van a legtöbb templom a belvárosban, szám szerint hét. Református, evangélikus, görögkeleti, római katolikus templomok és egy zsinagóga is. A harangok városának is nevezik emiatt, hiszen szinte egész nap szólnak a főtéri templomtornyokból a különböző felekezetek egymásnak felelgető harangjai. A helybeliek és a turisták számára is emlékezetes ez az élmény.

A felújítás alatt álló Városháza, a színház és a főtér további szecessziós épületegyüttese egyedülálló Magyarországon. Nemrég egy internetes szavazáson elnyerte „az ország legszebb főtere” címet. Az újító szellemű építészek munkássága nyomán a kecskeméti főtér napjainkban olyan, mint egy látványos, szabadtéri szecessziós kiállítás. Katona József emlékét szülővárosa különös gonddal ápolja, többek között a nagy drámaköltő nevét viseli a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház.  A színházépülete neobarokk, eklektikus stílusú, amely az egyik legszebb, legjobb arányú teátrum, „kistestvére” a budapesti Vígszínháznak. Az épület több világsikert aratott filmben – Az operaház fantomja, Mephisto – szerepel, napjainkban is amerikai filmprodukciók kedvelt forgatási helyszíne. Az idei évben már augusztustól színvonalas előadásokkal várja a nézőközönséget.

A várost zegzugos, macskaköves utcákban álló gyönyörűen díszített, magán- és középületek jellemzik. A főtérről emlékezetes látványt nyújtó Cifrapalota, a város egyik jelképe, csak egy a sok hozzá hasonló, építészeti csoda között. A homlokzat évszázados, máig ragyogó színű majolikabetétei, a tető mázas cserepei és pirogránit plasztikái a városházához hasonlóan a pécsi Zsolnay-gyár termékei. Az épület belsejében hasonló díszítőelemek találhatók, csakúgy, mint a 150 négyzetméteres Pávás teremben.  A Cifrapalotában, napjainkban képtár működik, de itt látható a különleges avar kori sírokból származó kunbábonyi aranylelet is. Időszaki kiállításukon Pentelei Molnár János csendélet remekművei tekinthetők meg. 

A Barátok templomához csatlakozó, 18. században épült ferences kolostor napjainkban a messze földön híres Kodály Intézet otthona. Öt földrész zenetanárai sajátítják el 1975 óta évről-évre a város nagy szülöttének zenetanítási módszerét. A rendház folyosóján a nagyközönség előtt is nyitva áll a névadó életútját bemutató állandó kiállítás. A főtér sarkán álló szárnyas oltárt formázó bronz Kodály-emlékmű, Szemők Zsuzsa szobrászművész Psalmus Hungaricus című alkotása.

Nem messze a főtértől, egy érdekes, hatszögletű épületben található a nemrégiben megújult Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely. Mióta megnyitotta kapuit, több nemzedéknyi gyerek csodálta meg az itt található több mint 15 ezer játékot. Valódi kincseket, fából, papírból, fémből készült játéktörténeti ritkaságokat őriznek itt. A hagyományokra épülő csoportos foglalkozásokon főleg népi játékokkal, népszokásokkal, kézművességgel és játékkészítéssel ismerkedhetnek meg az idelátogató gyerekek. 

Az Ifjúsági Otthon szecessziós épületében működik 1937 óta a város legrégebbi filmszínháza, az Otthon Mozi. Az „art mozi” hálózat tagja, vetítőtermének üvegmozaikkal díszített mennyezete Róth Miksa neves üvegműves munkája. Az Ifjúsági Otthon szerdánként Fiesta Udvarral várja az idelátogatókat, július 22-én Latin táncest lesz retro partyval, július 29-én Salsa, balchata fiesta, augusztus 5-én Szerda esti latin láz várja az érdeklődőket 20:30 órai kezdettel. Délutánonként 17:30 órai kezdéssel Meseudvar kápráztatja el a kicsiket, július 22-én Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk itt!, július 29-én Pletykázó asszonyok, augusztus 5-én pedig Az égig érő paszuly címmel.

A főtértől tízpercnyi kényelmes sétával elérhető a Bozsó Gyűjtemény a Klapka-házban. A város legnagyobb magángyűjteménye elsősorban a magyar néprajz és az európai iparművészet tárgyi emlékeit őrzi. Különösen gazdag a bútor-, a fajansz- és az európai porcelángyűjtemény. Harmonikusan illeszkednek a műtárgyak közé az 1998-ban elhunyt, Munkácsy-díjas művész, Bozsó János festményei. Az idei nyáron időszaki kiállításként az Antal-Lusztig gyűjteményből Ország Lili festőművész alkotásai szakmai tárlatvezetéssel tekinthetők meg Múltba nyíló kapuk címmel csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között.

A város számos más alkotóműhelye is látogatható, többek között a Nemzetközi Kerámia Stúdió, amely kezdettől a kortárs autonóm kerámiaművészet otthona kívánt lenni, igazodva az aktuális nemzetközi trendekhez. Itt található Európa legnagyobb – háromezer alkotást tartalmazó – kortárs kerámia gyűjteménye. Az állandó kiállításon negyven ország több mint háromszáz művészének válogatott munkái láthatók.

Az említett múzeumokon kívül még számos országos jelentőségű kiállítótér várja vendégeit, a teljesség igénye nélkül megemlítenénk a Ráday Múzeumot, a Magyar Fotográfiai Múzeumot, az Orvos- és Gyógyszertörténeti Múzeumot, a Népi Iparművészeti Gyűjteményt, a Katona József Emlékházat, a Magyar Naiv Művészek Gyűjteményét és a Leskowsky Hangszergyűjteményt.

Kertvárosi, parkosított környezetben működik a Kecskeméti Vadaskert, mely alapításakor a vadon élő magyarországi állatfajok és őshonos háziállatok bemutatására szakosodott. Az elmúlt néhány évben jelentősen bővült a kert gyűjteménye, többek között benett-kenguruk, indiai antilopok, nagyragadozók és szurikáták költözhettek az újonnan épült kifutókba, az ide látogató gyermekek nagy örömére. 

Az országban – a fővárosi mellett – egyedülálló intézmény a Kecskeméti Planetárium, ahol szórakoztatva tanító, humorral teli élő előadásokat tekinthetnek meg zenei aláfestéssel illusztrálva, látványos képekkel és a csillagos égbolt kivetítésével. Az intézmény bemutató csillagvizsgáló is, az érdeklődők távcsövön át, a saját szemükkel láthatják a holdkrátereket, a Szaturnusz gyűrűjét. A csillagrendszer iránt érdeklődők egy bolygóközi szobortúrán vehetnek részt, amelyet a Planetárium munkatársai álmodtak meg. A világon egyedülálló módon bronzszobrokból létrehozták Kecskemét területén a Naprendszer méret- és távolságarányos modelljét 3,3 milliárdszoros kicsinyítésben. A kecskeméti főtérről induló bolygóközi szobortúra a város kedvelt programja. A nyári programsorozat egyik kiemelkedő előadása július 25-én 15:00 órakor a Dinoszauruszok bolygója, 16:00 órakor Bolygónk története, amelyet Balogh Gábor szakelőadó  tolmácsolásában láthatunk.

Ebben a városban MINDENT érdemes és kell is megnézni! És ez még csak az épített kultúra!

Aki könnyedebb kikapcsolódásra vágyik, azt várja a Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdapark szabadtéri komplexuma, melyben hat medence, hatpályás csúszda, mediterrán hangulatú homokos plázs működik 3315 m2 temperált vízfelülettel. A sportos úszás szerelmesei leginkább az 50 méteres feszített víztükrű úszómedencét kedvelik. A játékos kedvű fiatalok a 70-140 centiméteres vízmélységű aktív medencében érzik magukat otthonosan. Az idősebbek három különböző hőmérsékletű termálmedence közül választhatnak. A kecskeméti termálvíz ízületi és gerincbetegségek, izomfájdalmak, ideggyulladások, balesetek-, sérülések-, ortopédiai műtétek után kezelésére javallott.

Az élményfürdő közelében működik 174 hektárnyi területen a Benkó Zoltán Szabadidőközpont. Füves-fás parkja csodálatos természeti környezetet biztosít egy könnyed sétához, kocogáshoz, számos kikapcsolódási lehetőséggel várja a kilátogatókat. 40 hektárnyi taván lehet horgászni, wakeboardozni, kajak-kenuzni vagy épp sárkányhajózni. A körülkerített zöldövezet három kimért futópályával és számtalan futóösvénnyel méltán közkedvelt sportolói körökben is. Emellett strandröplabda-, strandkézilabda-, strandfoci pálya, kosárlabdapálya, szabadtéri fitness park, street workout pálya, játszótér, 3 kiépített bográcsozó hely, fedett szaletli és télen-nyáron üzemelő Hófánk pálya várja a kecskeméti és a turista közönséget. A park egyik büszkesége a 49 m magas domb, amelyet mesterséges úton hoztak létre. Teteje eléri a 160 méteres tengerszint feletti magasságot, ez egyben a térség legmagasabb pontja, ahonnan nem csak a park területe csodálható meg, hanem Kecskemét városa is. A területet ültetett erdők övezik, de találunk víztározókat is, melynek gazdag madárvilága  is megfigyelhető.

A szabadidőközpont közelében a Kecskeméti Arborétum gyűjteményes részének 14 ösvényén végigsétálva ma több mint 800-féle fásszárú növényt fedezhetünk fel. Minden ösvényen növényismertető táblák segítik a fákkal, cserjékkel való ismerkedést. A tanösvény állomásain olvashatnak az érdekes, kevéssé ismert rovarvilágról, denevérekről, madarakról, békákról, gombákról, Kecskemét éghajlati és az arborétum talajviszonyairól. A 25 m magas új kilátóról kitekintve a 62 hektáros növénygyűjtemény erdőállományainak hullámzó vonulatait és a lombok ezernyi színárnyalatát figyelhetjük meg.

Búgó motorok, száguldó lóerők, izgalmas versenyek, felejthetetlen élmények várják a Birizdokart Gokart Stadionban. Akár barátaival, akár családjával látogatja meg Kecskemétet, itt kikapcsolódhat és különleges élménnyekkel távozhat. A gokart-komplexum nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő színvonalú, valamint az ország leghosszabb és legjobb pályája.

Hagyományőrző magyar konyhák és a magyar ízeket a sokszínű európai kultúrával ötvöző, modern konyhaművészetet képviselő kitűnő éttermek, kávézók, fagyizók szép számban találhatók a városban. Aki helyi italkülönlegességre vágyik, az ellátogathat a Zwack pálinkamanufaktúrába, ahol a gyárlátogatás közben kóstolni is lehet. A Kecskemét és Lajosmizse között félúton lévő világhírű Tanyacsárdában a lovasbemutató mellett kóstolja meg a helyi, alföldi hagyományos ételeket is.

És akkor még a térségben karnyújtásnyira lévő településekről szó sem esett! 

A környező települések számos túrázási lehetőséget kínálnak és értékeikkel, látnivalóikkal akár egész napos kikapcsolódási lehetőségeket nyújtanak. Nem beszélve a természet szerelmeseinek kínálta lehetőségekről, a Kiskunsági Nemzeti Park szépségeiről. A nemzeti park területének kétharmad részét az UNESCO bioszféra rezervátummá nyilvánította. A tavak, mocsarak pedig a ramsari egyezmény alapján is védett vizes élőhelyek. A kilenc részre tagolt, mozaikszerű Kiskunsági Nemzeti Park területe 530 km2. A legnagyobb hazai szikes tóvidék pazar madárvilága, a nagy buckavidékek (Fülöpháza, Bugac) és homok puszták vad szépsége, a rejtelmes, élettől hemzsegő mocsarak (Kolon-tó), a páratlan bujaságú Tisza-mellék (Tőserdő, Alpár) emlékezetes élményt ígérnek a természet kedvelőinek. A nemzeti parki területeken kiépített tanösvények, túraútvonalak és bemutatóhelyek várják a látogatókat. A kecskeméti igazgatóság mellett működő Természet Háza pedig kiállításokkal szemlélteti a táj állat- és növényvilágát. Bejelentkezés alapján, a nyár folyamán szakvezetést tartanak, túrákat vezetnek a nemzeti park szakemberei.

Mindezen látványosságok megismeréséhez segítséget nyújt Önnek az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület mobilapplikációja, amelyet az Androidos operációs rendszerű készülékekkel a Play Áruházból, az IOS operációs rendszerű készülékekkel pedig az App Store-ból lehet letölteni Kecskemét és térsége névre keresve, illetve letölthető az aranyhomok.hu honlapon keresztül is.

Ingyenes megjelenési lehetőség a turisztikai szolgáltatók számára. Jelentkezni az [email protected]  email címen lehet.