Kezdőlap Események Kiskunhalasi jó gyakorlat is a módszertani útmutatóban

Kiskunhalasi jó gyakorlat is a módszertani útmutatóban

Szakmailag kimagasló közművelődési példákat gyűjtött össze a Módszertani útmutató – A közösségi művelődés jó gyakorlatai című könyv, Kárpáti Árpád szerkesztésében. A jó gyakorlatok közé került az „Erdélyen át vezető út az olvasáshoz” címmel Végső István történész, kulturális rendezvényszervező által írt tanulmány is. A kiskunhalasi Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület, Kárpát-medencei Prózafelolvasó Versenyének eddigi közművelődési eredményeit, hatásait és adaptálási lehetőségeit dolgozta fel a szerző. A 2000 óta megszervezett, határokon átívelő program célja az Erdélyi Helikon írói irodalmi örökségének ápolása, népszerűsítése, főleg a tanuló ifjúság körében.

Ahogy a könyv bevezetője fogalmaz, a kiadványban a hazánkban megvalósult jó gyakorlatok megosztására vállalkoznak a szerzők, hogy e példák által közelebb hozzák a közösségi művelődés szeplőinek – önkormányzatok, civil szervezetek, informális csoportok – együttműködésére építő munkát az olvasókhoz. Olyan adaptálható gyakorlatok bemutatása volt a céljuk, amit érdemes szélesebb körben megismertetni, terepi hasznosításukat szorgalmazni. Amint a közösségi művelődés módszertani eszköztárát, úgy a helységek és a közösségeik is sokszínű, változatos képet nyújtanak. A közösségi tevékenységet befolyásolja például a természeti környezet, az infrastrukturális adottságok, az intézményrendszer fejlettsége, nemzetiségi és életkori jellemzők, amelyek egy adaptációs folyamatban is számottevő tényezői.

A kiadvány: Kárpáti Árpád (szerk): A Módszertani útmutató – A közösségi művelődés jó gyakorlatai. Szabadtéri Néprajzi Múzeum, NMI Művelődési Intézet, Országos Széchényi Könyvtár, Budapest, 2019. (Cselekvő Közösségek)

Végső István