Kezdőlap Események A zöldség-gyümölcs feldolgozó üzem agrár-logisztikai fejlesztése Kunbaján

A zöldség-gyümölcs feldolgozó üzem agrár-logisztikai fejlesztése Kunbaján

A közelmúltban több fejlesztés is megvalósult Kunbaján, ahol legutóbb egy 80 millió forintos, vissza nem térítendő uniós forrás felhasználásával a helyi zöldségfeldolgozó üzem kialakítására került sor. Halász István polgármester tájékoztatta lapunkat a településsel kapcsolatos aktuális hírekről.

Zöldség-gyümölcs feldolgozó üzem fejlesztése

 Kunbaja Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a TOP-1.1.3-16-BK1 – Helyi gazdaságfejlesztés című felhívásra. A 80 millió forintos, vissza nem térítendő uniós forrásból a kunbajai zöldségfeldolgozó üzem kialakítására került sor. Önkormányzatunk a Bajcsy-Zsilinszky utca 6. szám alatti régi napközi épületét egy korábban elnyert pályázati forrásból zöldség-gyümölcs feldolgozó üzemmé alakította át. Ezen épület továbbfejlesztésére került sor a TOP-1.1.3-BK1-2017-00006 projekt keretében a következők szerint.

A helyi termékek (zöldség-gyümölcs) piacra jutását segítő agrár-logisztikai fejlesztések támogatására úgynevezett gyűjtőpont, a termelést követő műveletekhez (tárolás, hűtés, válogatás, mosás, csomagolás) kapcsolódó infrastruktúra kiépítése, kialakítása történt meg. A feldolgozó üzem forgalma alapján a jelenlegi készáru tároló kapacitás bővítése vált indokolttá. Bővítményként egy új tároló épület építésére került sor, amely magában foglal két készáru és egy faapríték raktárt, továbbá az épület végén egy kétállásos gépkocsi beálló került kialakításra a járművek tárolására. A fejlesztéshez nélkülözhetetlen, a helyi termékek feldolgozását elősegítő eszközök beszerzése is megvalósult a projektben, ezen felül a helyi piacra való eljutás érdekében egy kisteherautó vásárlása szintén megvalósult.

Megvalósított fejlesztések

Jelenleg a BM-MLSZ pályázat keretében a sportpálya felújítása folyik a településen, az MFP program keretében pedig útfelújítás történik. Az elmúlt időszakban a TOP-os pályázatok keretében felújítottuk az orvosi rendelőt, illetve kialakítottuk a fogorvosi rendelőt, az óvoda épülete energetikai szempontból került felújításra, a településen működő KunGlobal üzemében pedig agrárlogisztikai fejlesztést hajtottak végre. Az MFP pályázat keretében megvalósult az egyházi közösség tulajdonában lévő temető fejlesztése, megtörtént a járdák építéséhez, felújításához szükséges eszközbeszerzés, valamint egy másik pályázat keretében sátrakat vásároltunk. A START közmunkaprogram keretében pedig 18 főt alkalmazunk a közterületek karbantartása végett.

Színvonalas rendezvények

A település életében kiemelkedő szerepet töltenek be a különböző rendezvények, melyek közül a falunap számít a legnagyobb eseménynek, de az őszi időszakban lebonyolított búcsút – amelyet településünkön bállal koronázunk meg – szintén kiemelném. Az adventi rendezvénysorozat ugyancsak fontos eseménynek számít a községben, a helyi lakosok szeretik együtt megünnepelni a karácsony körüli időszakot, a gyertyagyújtáson mindig nagy számmal vesznek részt. A karácsonyi ünnepélyre mind a gyerekek, mind a felnőttek lelkesen készülnek, az újév eljövetelét pedig szilveszteri bállal ünnepli a lakosság.

Kiváló testvérvárosi kapcsolat

Településünk testvérvárosa a németországi Dinkelscherben, amellyel évtizedek óta kiváló baráti kapcsolatot ápolunk. Dinkelscherben lakosai gyakran ellátogatnak Kunbajára, rendszerint részt vesznek a különböző ünnepélyeinken, de az itteni lakosok is többször megfordultak már Németországban, ahol mindig szívélyesen fogadták őket. A Dinkelscherbenben létrejött csúszókorong csapat baráti viszonyt tart fenn a helyi lakosokból álló kunbajai csapattal, látogatásaik során a kisebb ünnepélyek keretében mérkőzéseket is játszanak egymással. Egyébként Kunbaján Német Nemzetiségi Önkormányzat és Német Hagyományőrző Egyesület is működik, az általános iskolában pedig német nyelvoktatás folyik, mely lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy látogatást tegyenek németországi testvérvárosunkba.