Kezdőlap Régió Fischer Annie: Secrets

Fischer Annie: Secrets

Fischer Annie eddig nem ismert felvételei alkotják a Hungaroton két lemezes új megjelenésének anyagát: a legendás zongorista Schubert, Schumann, és Chopin darabjait játssza koncertfelvételeken.

Az idén éppen negyedszázada elhunyt Fischer Annie (1914–1995), a világszerte elismert zongoraművész csaknem hét évtizeden át volt a magyar zenei előadó-művészet meghatározó alakja – és egyben a XX. század egyik kiemelkedő előadója. Sajnos azonban közismerten ódzkodott a hangfelvételek készítésétől, még koncertfelvételek készítését sem engedélyezte – sőt számos stúdiófelvétele is dobozban kellett, hogy maradjon egészen haláláig.

Nagy kár ez, mert így aztán az utókor számára a zongoraművésznő életpályája jelentőségéhez képest aludokumentált lett – ezért minden tőle fennmaradt felvétel különleges jelentőséggel bír. Ennek fényében a hat esztendeje – az ugyancsak a Hungarotonnál megjelent – Encore című válogatás után ismét különlegességek látnak napvilágot Fischer Annie hagyatékából.

Dévény Anna (1935–2017) gyógytornász, művészi torna szakedző ugyanis az 1950-es évektől követte Fischer Annnie pályafutását, majd az 1970-es évek elejétől egészen a zongoraművész haláláig annak koncertjein titokban rögzítette a hangversenyeket egy táskába rejtett magnetofonnal.

A most kiadott – szépen restaurált – kétlemeznyi anyag is ezekből a később Simon Izabella és Várjon Dénes, valamint Székely György birtokába jutott felvételekből válogat, köztük Schubert a-moll és A-dúr szonátájával, valamint Schumann Fantasiestücke című gyönyörű opusával, melyeket – tudomásunk szerint – stúdiófelvételeken nem hallani Fischer Annie-tól. 

„Ezek a természetesen nem stúdió-minőségű felvételek emberközelből és teljes egyszerűséggel mutatják meg azt a varázslatot, amelyet az ember egy Fischer Annie-koncerten átélt. Az oly sokszor hallott művek abban a pillanatban születtek meg, teljesen új arcukat mutatva – anélkül, hogy erre a legkisebb mértékben is törekedett volna. Egyszerűen csak együtt élt, lélegzett a szerzővel, és a saját, tökéletesen igaz, minden mesterkéltségtől mentes csatornáján keresztülengedve a zeneműveket, megszületett a csoda.” – kommentálták az előadásokat Simon Izabella és Várjon Dénes zongoraművészek.

Az album műsora:

Első lemez:

Franz Schubert: a-moll zongoraszonáta, D.845 (30:56) – (1978. január 24.)

Franz Schubert: A-dúr zongoraszonáta, D.959 (33:53) – (1978. február 17.)

Második lemez:

Robert Schumann: Fantasiestücke, Op. 12 (26:10) – (1981. március 4.) 

Robert Schumann: Kreisleriana, Op. 16 (31:37) – (1978. február 26.)

Fryderyk Chopin: cisz-moll noktürn, Op. 27 No. 1 (6:14) – (1978. február 17.)

Komlós József JR