Kezdőlap Egészség NÉZZÜK MEG MOST NŐI OLDALRÓL A JÓ BAKTÉRIUMOK SZEREPÉT

NÉZZÜK MEG MOST NŐI OLDALRÓL A JÓ BAKTÉRIUMOK SZEREPÉT

A menopauza idejét követően – egyre kevesebb ösztrogén hormon termelődik. Egyéni különbségeket tapasztalhatunk, így az ösztrogénszint csökkenése ellenére sem mindenkinél jelenik meg hüvelyszárazság. A rendszeres szexuális élet javítja a hüvely szöveteinek véráramlását, így ez késleltetheti, vagy meg is akadályozhatja a hüvelyszárazság kialakulását. Csökkenti a kockázatot az is, ha nem dohányzunk, hiszen ez is rontja a vérkeringés általános állapotát. A kutatási eredmények alapján kisebb eséllyel alakul ki hüvelyszárazság azoknál, akik természetes úton szültek, azokkal összehasonlítva, akik egyáltalán nem, vagy kizárólag császármetszéssel szültek. Megváltozik a hüvely sav-bázis egyensúlya. Az egészséges hüvelyben jelen van egy jótékony baktérium, a tejsavbaktérium, Ez a fő szerepe az egészséges hüvelynek, mert a glikogénből tejsavat készítenek saját anyagcseréjükhöz. A tejsav kémiailag egy középerős sav, amelynek a kívánatos hüvelyi jelenlétével a hüvelyben kifejezett savas állapot mutatkozik. Ez a savasság-lúgosság nemzetközi mércéje szerint (pH) 4-4,5 körül van. Ezt a savasságot egyik kórokozó sem viseli el, egyedül létrehozója, a tejsavbaktérium. Ők a katonaság a hüvelyi várban. Minél többen vannak, annál erősebb a vár védelme. Egészséges hüvely váladékában milliárd szám vannak, és csak ők.Felborul a sav-bázis egyensúly, ezáltal megtelepedhetnek a kórokozók. Az alsó húgyutak hámja bizonyos fokig szintén hormonérzékeny, az alacsonyabb hormonszintet, a hüvelyszárazságot sokszor kíséri hólyaghurutszerű panasz, gyakoribb, sürgető vizelési inger, csípő érzet a húgycsőben vizeléskor. A gyógyszerek a tejsavgárdát teljesen elpusztítják, azonnali visszatelepítésük fontos. Bármely életkorban minden olyan tényező, ami csökkenti a petefészek hormonjainak szintjét, az rontja a hüvelyhám kialakuló vastagságát, glikogéntartalmú érettségét, csökkenti a hüvely tejsavképződését. Ilyen a szülés utáni korszak, amikor a tejtermelést serkentő prolaktin nevű, az agyalapi mirigy által termelt hormon magas vérszintje gátolja a petefészek működését, a laktáció teljes időtartama alatt nincs menstruáció sem.

A hormonigényes hüvelyhám sorvad, vékony, ellenállóképtelenebb, glikogénszegény. Hiányos a tejsavtermelődés, elégtelen a tejsavbaktérium-flóra. A folyamat hormonálisan hasonlít a menopauza állapotához.A tartós fogamzásgátló-szedés leállítja a petefészek ciklikus hormontermelését, de a tablettákkal bejuttatott hormonadag egy napra kevesebb, mint a saját hormon mennyisége lenne. Így vékonyabb méhnyálkahártya épül fel a méhben, de a hüvelyhám is vékonyabb, fejletlenebb lesz, annak minden tejsavtermelést csökkentő következményével, esetleg hüvelyszárazságra hajlamosító tényével. Hajlamosíthatnak hüvelyszárazságra egyes gyógyszerek, allergia elleni antihisztaminok, hangulatjavító antidepresszánsok, túlzott alkoholfogyasztás vagy dohányzás, olyan betegségek és gyógykezelésük, mint a cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés, endometriózis. Ezen okok (betegség, hormonális alulműködés, stressz, szorongás stb.) kezelése mellé ajánlott a recept nélkül kapható hüvelykúpok, krémek, kenőcsök. Az erőltetett fogyókúra, a kevés folyadékbevitel és különösen a stressz, szorongás, párkapcsolati problémák. Szerencsére ritka oka a hüvelyszárazságnak a termékenyíthető korban kialakult mellrák utókezelésére alkalmazott hormonterápia, besugárzás vagy kemoterápia. Az indokolatlanul alkalmazott antibiotikumkúra mindenképpen elpusztítja a tejsavbaktériumokat, csökken, majd megszűnik a tejsavtermelés, megszűnik a hüvely savassága, megjelennek a hüvelyben a kórokozók, leggyakrabban a gomba.

RÖVIDEN: a védőbaktérium-flóránk megvédése a legfontosabb, hogy megőrizzük a NŐI egészséget is. Kedvezményes állapotfelmérésünk meghosszabbítottuk január 31-ig 10 000 Ft helyett 6 000 Ft.

Bejelentkezés: +36 30 316 2443 December 28-29-én meglepetés ajándék.

Forrás: Egészség kuckó Facebook oldala