Kezdőlap Kiemelt Hálásan búcsúzunk Kozák Danutától

Hálásan búcsúzunk Kozák Danutától

Nem hosszabbította meg tavaly év végén lejáró szerződését Kozák Danuta és az Újpesti Torna Egylet (UTE). A kajakos három aranyérmet szerzett a riói olimpián, ezzel beírta nevét a klub valaha volt legeredményesebb sportolói közé.

A versenyző a londoni olimpián robbant be a világ élvonalába, ahol 500 egyesben, és az olimpiai bajnok női négyes tagjaként lett aranyérmes.

Az Újpesti Torna Egylet éppen nyolc évvel ezelőtt, 2013 januárjában jelentette be, hogy Kozák Danuta a klub kajak-kenu szakosztályánál folytatja pályafutását, ezek utána egy hat éven át tartó páratlan sikerszéria vette kezdetét.

2018 végéig az UTE színeiben megnyert összesen kilenc világbajnoki, és kilenc Európa-bajnoki címet, kétszer szerzett aranyérmet Európa Játékokon, és karrierjének megkoronázásaként a 2016-os riói olimpián mindhárom ötszáz méteres számban; egyesben, párosában és négyesben is bajnok lett.

Ráadásul ezt az elképesztő eredménysort Kozák Danuta úgy érte el, hogy 2017-ben – kislánya születése miatt – egyáltalán nem versenyzett, egy évvel később viszont három-három Európa-, és világbajnoki aranyéremmel tért vissza a legjobbak közé. 

Az elképesztően sikeres 2018-as szezon után Danuta még 2019-ben is szerzett aranyérmet Minszkben, az Európa Játékokon, a magyar női kajaknégyes tagjaként. Eddigi utolsó világversenyén, a tavalyelőtti szegedi világbajnokságon pedig bronzérmes lett K-1 500 méteren.

“Danuta sportolói nagyságát mutatja, hogy tavaly egy komolyabb tavaszi sérülés után is esélyesként készült a tokiói olimpiára, amikor márciusban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bejelentette, hogy egy évvel elhalasztja versenyt. – mondta Doma Gergő, az UTE kajak-kenu szakosztályvezetője. – Nagyon sajnálom, hogy Dana 2021-ben már nem a mi színeinkben lesz ott Tokióban, de így is rengeteget köszönhetünk neki. Valószínűleg pályafutásának legeredményesebb időszakát töltötte lila-fehérben, nálunk lett valódi ikon, és profizmusával, küzdőszellemével új mércét állított fel a szakosztálynál, ezzel irányt mutatva az utánpótlásunknak. További sok sikert kívánok neki!”

A szakosztályvezető, valamint Őze István, az UTE klubizgatója csütörtökön délelőtt egy csokor virággal köszönte meg a versenyzőnek a sok éven át tartó eredményes együttműködést.

“Jó érzés, hogy ugyanazzal a barátsággal búcsúzom a klubtól, ahogy nyolc évvel ezelőtt Újpestre igazoltam. Pályafutásomnak egy nagyon fontos időszakát zárom most le.” – mondta az ute.hu-nak Kozák Danuta.