Kezdőlap Zenei élet Drôles De Dames – Martinez, Bardainne, Pourquery

Drôles De Dames – Martinez, Bardainne, Pourquery

A „jazz új prófétájaként” is emlegetett francia szaxofonos, énekes és zeneszerző, Thomas de Pourquery a BMC Recordsnál rögzített egy minden közhelyet nélkülöző lemezt két zenészbarátjával – teljesen improvizatív módon.

A Drôles De Dames (’Charlie angyalai’) címet viselő, monumentális, vizionárius és energiától duzzadó zenei anyagon az éneklő, altszaxofonozó Thomas mellett Fabrice Martinez trombitán és szárnykürtön, Laurent Bardainne pedig analóg szintetizátoron és tenorszaxofonon játszik.

Miután a három nagyszerű francia zenész a Supersonic formációval már közbeutazta a Földet és a legnagyobb koncerttermekben és stadionokban mutatta be tudása legjavát, 2019 júniusában a BMC budapesti stúdiójában jöttek össze, és mára ebből egy rengeteg pop-kulturális és jazz-zenei utalást tartalmazó, a megkomponáltság érzetét sugalló, ugyanakkor teljes egészében rögtönzött CD született.

Thomas de Pourquery a párizsi Conservatoire National Supérieur de Musique intézményben tanult jazzszaxofonozni, és hamar nagy ismertségre tett sert tehetsége folytán. Olyan formációkban működött közre énekesként és zenészként, mint a The Shoes, a Fred Pallem, a François & The Atlas Mountains, Sarah Murcia, BABX, Oxmo Puccino, Mick Jones, vagy az angol popegyüttes: a Metronomy. Thomas számára, aki 1977.07.07-én született, a zenében is a hetvenes évek jelenti a leginspirálóbb zenei korszakot, különös tekintettel az afrofuturista zongorista-zeneszerző Sun Ra művészetére, akinek 2014-ben albumot is szentelt Supersonic elnevezésű formációjával: a Play Sun Ra című albummal elnyerte az év jazzalbuma díjat a Victoires du Jazz elnevezésű, nagy presztízsű francia jazzgálán, 2017-ben ugyanitt az év művészének választották. Ezek után a nemzetközi jazzszíntér is kinyílt előtte. „A zeném először megijeszti az embereket, mert boldogságot sugároz, és ehhez nincsenek hozzászokva” – mondta egyszer, ugyanakkor biztosak lehetünk felőle, hogy zenéjét hallva ez a félelem hamar örömbe fordul.

Fabrice Martinez trombitás, szárnykürtös egyaránt jártas az improvizált zene, a jazz, a klasszikus, a tradicionális és a kortárs zenei színtéren. Már egészen fiatalon bemutatkozott zenekarvezetőként, de számos együttes szólistájaként is ismertté vált. Jelenleg a legjelentősebb kortárs francia big bandben, az Olivier Benoit által vezetett Orchestre National de Jazz zenekarban játszik, oszlopos tagja Thomas de Pourquery Supersonic zenekarának, a gitáros Marc Ducret vezette Seven Song nevű formációnak, és még megannyi zenekarnak. Számos ismert és kiemelkedő zenésszel rögzített albumot, úgymint Sergent Garcia, Alpha Blondy, Tony Allen, Charles Aznavour, Bernard Lavilliers, Oxmo Puccino, Jacques Higelin és Barbara Carlotti. 2005-ben hozta létre a Chut ! névre hallgató csoportot, akikkel az érzékeny, dallamos jazz és a groove-os stílus határmezsgyéin táncolnak.

A zeneszerző, producer, szaxofonos és billentyűs Laurent Bardainne a párizsi Conservatoire National Supérieur de Musique (CNSM) intézmény jazz tanszakán végzett. A Poni Hoax és a Tigre d’Eau Douce alapítója, társalapítója a Limousine, a Camélia Jordana-val közös Lost, valamint a Sabrina & Samantha formációknak. Otthonosan mozog a rock, elektro, improvizált zene terén. Laurent Bardainne több mint 1500 koncertet adott világszerte. Hallhatjuk őt Thomas de Pourquery vezette Supersonic zenekarral, és olyan zenészek formációiban, mint Pharrel Williams, Feist, Chilly Gonzales, Tony Allen, Daniel Darc, Miossec, Arthur H, Philip Katerine, Lou Douillon, Sébastien Tellier, Étienne Daho. Zenei megközelítése szokatlan és figyelemfelkeltő, ami kiemelkedő technikával, kifinomult dallamérzékkel és számos zenei irányzat alapos ismeretével párosul