Kezdőlap Kiemelt LEZÁRT AKTA: ELAKADT A SÁRBAN AZ EMBERCSEMPÉSZ AUTÓJA

LEZÁRT AKTA: ELAKADT A SÁRBAN AZ EMBERCSEMPÉSZ AUTÓJA

A Bács-Kiskun megyei rendőrök vádemelést javasolnak egy ukrán állampolgár ellen, aki a gyanú szerint nyolc illegális migránst akart átcsempészni az országon.

A Bács-Kiskun megyei rendőrök vádemelést javasolnak egy ukrán állampolgár ellen, aki a gyanú szerint nyolc illegális migránst akart átcsempészni az országon.

Mint arról korábban beszámoltunk, 2021. január 14-én délután a rendőrök egy elakadt személyautót találtak Mátételke külterületén, egy földúton. A sofőr ugyan nem volt az autónál, de a járőrök a jármű mellett feltartóztattak nyolc külföldit. A kizárólag férfiakból álló csoport tagjai szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni.

A környéken végzett terepkutatás során az egyenruhások ráakadtak az autóvezetőre is egy ukrán állampolgár személyében, aki a gyanú szerint a migránsokat Nyugat-Európába akarta csempészni. Az előre megbeszélt találkozási helyen azonban a kocsi elakadt a sárban, és azt önerőből semmilyen módon nem tudták kiszabadítani.

A határsértőket a rendőrök – meghallgatásukat követően – visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz, míg az ukrán férfi ellen embercsempészés gyanúja miatt nyomozás indult. Az őrizetbe vett 28 éves sofőr a kihallgatása során beismerő vallomást tett.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a jelenleg is letartóztatásban lévő gyanúsított ügyében a nyomozást lezárták, ellene vádemelést javasolnak.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.