Kezdőlap Európai Parlament Ujhelyi: az EP megszavazta az Európai Turizmus Unió létrehozására tett javaslatom!

Ujhelyi: az EP megszavazta az Európai Turizmus Unió létrehozására tett javaslatom!

Jelentős többséggel szavazta meg az Európai Parlament plenáris ülése a fenntartható turizmus uniós stratégiájáról szóló állásfoglalást, benne az Európai Turizmus Unió létrehozásáról szóló magyar javaslatot – ezt a téma árnyék-jelentéstevője, Ujhelyi István jelentette be a szavazást követően. Az MSZP európai parlamenti képviselője ismertette, hogy közel féléves munkafolyamat után sikerült kompromisszumos és úttörő javaslatot az EP asztalára tenni. Az elfogadott stratégiai állásfoglalás leszögezi, hogy a koronavírus jelentős károkat okozott az európai turisztikai ágazatban: huszonhétmillió munkahelyből legalább hatmillió veszélyben forog, miközben az ágazat az uniós GDP mintegy tíz százalékáért felelős. A parlamenti dokumentum sürgeti a tagállamokat, hogy a turisztikai ágazat is kapjon érdemi szerepet a nemzeti helyreállítási tervekben és fontolják meg a szektorra vonatkozó átmeneti áfa-csökkentés lehetőségét is.

Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke és a jelentés egyik felelőse elmondta: a Thomas Cook utazási iroda csődje és a koronavírus-járvány is rámutatott, hogy uniós szintű megoldásokra van szükség: azonnali pénzügyi támogatásra, válságkezelési mechanizmusra, az utazást elősegítő, egyértelmű szabályokra, és hosszútávú európai turisztikai stratégiára. „Korábbi javaslatom eredménye az Európai Egészségügyi Unió és a mellé rendelt külön költségvetés létrehozása. Ennek példájára hivatkozva nyújtottam be módosító indítványt a mostani állásfoglaláshoz, amelyben az Európai Turizmus Unió létrehozására tettem javaslatot. Ezt az EP nagy többséggel, több mint négyszáz képviselő támogatásával el is fogadta” – jelentette be Ujhelyi, hozzátéve: az Európai Turizmus Unió felállítása megoldást jelentene a hasonló válságok gyorsabb és hatékonyabb kezelésére, a szektor megerősítésére és fenntartható biztonságos turizmus megteremtésére.  

Az Európai Parlament által most elfogadott stratégiai anyag kitér arra is, hogy közös kritériumok szükségesek a biztonságos utazás garantálásához. Ennek része lenne, hogy karantén csak legvégső esetben alkalmazható, de szerepelne az egészségvédelmi protokollban az indulás előtti tesztelés is. A dokumentum tartalmazza még, hogy a közös oltási igazolvány kiváltaná a PCR-vizsgálatokat és a karantént, de szorgalmaz egy uniós higiéniai tanúsítványi címke bevezetését is az Unióban, amely igazolná, hogy adott turisztikai vállalatok és érdekeltségek megfelelnek az egészségvédelmi előírásoknak. A parlamenti állásfoglalás javasolja egy Európai Turisztikai Ügynökség felállítását is, amely népszerűsítené az európai márkát, biztosítaná a legfrissebb adatokat, segítene a kis- és középvállalkozásoknak az uniós források elérésében, és támogatná az ágazatot a jövőbeli válságokra való felkészülésben.