Kezdőlap Események Közlemény – enyhítések

Közlemény – enyhítések

Felhívom szíves figyelmüket, hogy a vonatkozó kormányrendelet értelmében mától jelentősen enyhültek a járványügyi korlátozások.

Megszűnt a kijárási tilalom, a közterületi maszkviselés és a közterületi távolságtartás. Az üzletek, vendéglátóhelyek, szabadidős létesítmények a járvány előtti rend szerint tarthatnak nyitva. Szintén megszűnt az egyéni- és csapatsportra vonatkozó összes korlátozás.

A házasságkötési szertartások és a temetések nem esnek korlátozás alá. A lakodalmak, családi és magánrendezvények esetén azonban szükségesek a védelmi intézkedések. Családi és magánrendezvények 50 főig, lakodalmak 200 főig tarthatók. Amennyiben ezeket az eseményeket vendéglátóhelyen rendezik és az egész helyet kibérelik, vagy biztosítható a résztvevők elkülönítése a többi vendégtől, akkor a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet az eseményen és az elkülönített részen nem kötelező a maszkviselés sem.

A továbbra is fennmaradó korlátozások: változatlanul kötelező a maszkviselés és a távolságtartás minden olyan zárt helyen, ahol védettek és nem védettek találkozhatnak, tehát az üzletekben, bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön.

A zárt térben tartott kulturális és sport rendezvényeket, illetve a szabadban tartott nagyobb, 500 főt meghaladó rendezvényeket a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt lévő 16 évnél fiatalabbak látogathatják. A szabadban tartott kisebb (500 résztvevőnél kevesebb) rendezvényt bárki látogathatja.

Mindezek alól kivételt képeznek a zenés, táncos rendezvények, amelyek életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek által látogathatók.

Kérem a kecskeméti vendéglátóhelyek, szálláshelyek üzemeltetőit, a rendezvények szervezőit, hogy alaposan tájékozódjanak a tevékenységükre vonatkozó szabályokról, védelmi intézkedésekről, illetve az általuk foglalkoztatottakra vonatkozó előírásokról.

A korlátozások jelentős enyhítését az tette lehetővé a Kormány számára, hogy a magyar felnőtt lakosság több mint fele már megkapta legalább az első oltást.

Köszönet azoknak a kecskemétieknek, akik önmagukért és környezetükért felelősen beoltatták magukat. Kérem, hogy biztassák családtagjaikat, barátaikat, ismerőseiket, munkatársaikat az oltás felvételére.

Minél többen vagyunk védettek, annál nagyobb biztonságban vagyunk, és hamarabb kaphatjuk vissza megszokott életünket!