Kezdőlap Kiemelt Megkeverte a lapokat győzelmével Lucz Dóra

Megkeverte a lapokat győzelmével Lucz Dóra

Lucz Dóra „szerelemszámában” kavarta meg még jobban a lapokat

A válogató véget ért, de az olimpiai csapatot illetően még rengeteg a kérdőjel. Női kajak egyes kétszáz méteren Lucz Dóra leiskolázta a mezőny, bizonyítva ezzel, hogy vele is számolhat Hüttner Csaba az olimpiai csapat kijelölésekor. Férfi páros ezer méteren a Noé Bálint, Kulifai Tamás-egység – némi meglepetésre – simán nyert, Kopasz Bálint újra második lett, ezúttal Nádas Bencével párosban, míg C-1 1000 méteren győzelmével Kiss Balázs harcolta ki az Európa-bajnoki részvételt.

A zárónap délutánjának első döntőjében, C-1000 méteren Kiss Balázs győzött 3:53.959-es idővel. A dunaújvárosi sportoló a hajrában nagyot csatázott klubtársával Hajdu Jonatánnal, aki két párosban szerzett arany után ezúttal két tizedmásodperccel lemaradva második lett. A dobogó legalsó fokára Fodor Nicholas állhatott fel.

„Mentálisan kellett magam összerakni erre a döntőre, mert a tájékoztató nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna.  – nyilatkozta a futam után Kiss Balázs. – Talán a tűz is hiányzott belőlem ott, és a szél is elrontotta a versenyemet. Akkor megtörtem, és lelkileg mélypontra kerültem. Most készülök az Európa-bajnokságra, ahol szeretnék az első hatba bekerülni, utána biztos, hogy pihennem kell, mert az utóbbi időszak elsősorban a lelkemnek nagyon fájt.”

K-2 1000 méteren Noé Bálint és Kulifai Tamás párosa simán nyerte a döntőt. A kettes pályáról induló egység végig kézben tartotta a futamot, sőt, a hajrában növelni is tudták előnyüket, több, mint három másodpercet verve a második Kopasz Bálint, Nádas Bence-duóra.

„A vége elég sima lett, nagyon jó pályát tudtunk menni, és kiváló volt az összhang. Az előfutamban még nagyon fáradtnak éreztem magam a tegnapi ezer egyes miatt. – mondta Noé Bálint. – Azt nem tudjuk, hogy ez mire lesz elég idén, az Eb-n szurkolni fogunk Varga Ádáméknak párosban, a mi sorsunkat pedig a szövetségi kapitány eldönti.” – tette hozzá a Honvéd sportolója, párja, Kulifai Tamás pedig csak azt sajnálta, hogy ez az eredmény nem néhány héttel korábban jött.

„A tájékoztató nekünk még korai volt arra, hogy jó pályát menjünk. Szükségünk volt rá, hogy versenyezzünk, és hogy rutint szerezzünk. Kicsit másképp építettük fel ezt a pályát, tanultunk a világkupából, változtattunk a hajó beállításán is. Most sokkal jobban kijött a lépés, de az előző hetekben kellett volna így mennünk.” 

A válogató utolsó versenyszáma a női kajak egyesek 200 méteres döntője volt. Bár a futamban négy világbajnok is szerepelt, Lucz Dóra egy remek rajt után mindenkit állva hagyott, 39.122-vel simán nyert. Mögötte újpesti klubtársa, Kiss Blanka lett a második négy tizedmásodperccel lemaradva, míg a harmadik helyen a május eleji tájékoztatót még megnyerő Kárász Anna ért célba. 

„Nagy kő esett le a szívemről most. Erős volt a mezőny, de a táv eleje és a vége nagyon jól sikerült. Danával sokat készültem az 500-ra, rengeteget tanultam tőle, ugyanakkor a 200 méter nekem egyfajta „szerelemszám”, ezért az edzőmmel azt beszéltük, hogy nekem mostantól újra a kétszázon lesz a fő hangsúly. Bízom benne, hogy az olimpián is megkapom ezt a számot. Úgy érzem, az 500-on elért ötödik helyem is amellett szól, hogy a tokiói csapatba kerüljek.”