Kezdőlap Események SAJTÓHÍR: A COVID hatása a versenysportra

SAJTÓHÍR: A COVID hatása a versenysportra

Gaál Krisztina versenyaerobik edző:

A COVID hatása az utánpótlás korú versenysportolók életére

A közel másfél éve tartó pandémia jelentősen megváltoztatta mindannyiunk életét, ez alól nem jelentenek kivételt a sportolók sem. Nehéz időszak volt ez az edzőknek és a versenyzőknek egyaránt, hiszen elmaradt a jelenléti edzések nagy része, a versenyek, a táborok és persze az a rengeteg élmény és izgalom, amit a sport nyújt számukra. Szerencsére a korlátozások lassan enyhülnek, és visszatér minden a régi kerékvágásba,azonban az elmúlt időszakban is kiemelten fontos volt, hogy a gyermek és felnőttsportolókat napi szinten motiváljuk, még ha csak online is.

Gaál Krisztina, sportoló, 2 gyermekes édesanya,gyermek és versenyaerobic edző is megtapasztaltaezeket a nehézségeket. Krisztinának már régóta azélete része a sport: korábban kosarazott, atletizált,majd utána tért át a verseny aerobic edzősködésre, amely jelenleg minden napját kitölti.Kriszta egészen kicsi ovis korosztályú gyermekeken áta felnőtt kategóriáig mindenkivel foglalkozik. A legki-
sebbekkel online edzéseken keresztül tartotta a kapcsolatot a járvány alatt, és próbálta megteremteni ugyanazt a légkört, mint a tornateremben. A motiváltságot egy ilyen bizonytalan időszakban fenntartani azonban nem egyszerű feladat. Mint, ahogy a felkészülés egy virtuális órára sem. Számításba kell venni, akorlátozott eszközöket, az otthoni helyhiányt és megannyi dolgot, amelyekkel akkor szembesülünk, amikor a nappalinkból edzőtermet
kell varázsolnunk.
Az edzőknek emellett még azzal a feladattal is szembe kellett nézniük, hogy hogyan lehet lekötni egy ovis gyermek figyelmét az internetes órákon keresztül. Az iskolás korú gyermekek igazolt versenysportolók, ezért Gaál Krisztina versenyaerobik edző:

A COVID hatása az utánpótlás korú versenysportolók életére számukra minden védelmi előírást betartva Kriszta újra tart jelenléti edzéseket, azonban felmerül a kérdés, hogy vajon mennyiben változtatta meg a vírus a társas kapcsolatokhoz való hozzáállásunkat, és vajon mennyire fogja őket leterhelni, hogy iskola után járjanak edzésre.

Témajavaslatok:

• Hogyan motiváljuk az utánpótlás korú sportolókat a versenyek hiányában? Ígérgessünk nekik, vagy mondjuk el egyenesen, hogy mi magunk sem tudjuk, hogyan fog zajlani a következő megmérettetés?

• Mit lehet várni az elkövetkezendő időszaktól, mennyire biztosak, hogy lesznek versenyek?
• Hogyan lehet érdekessé tenni az online edzést? Milyen praktikákkal tudja lekötni az edző vagy a tanár a gyerekeket?
• Mik azok a sportági gyakorlatok amiket otthon is el lehet végezni?
• Mik azok az eszközök, amiket a gyerekek is használhatnak az otthoni online edzés során?

• Hogyan hatott a sportolókra a bezártság? Könnyen vissza tudnak majd illeszkedni az iskola és az edzés kettősébe?