Kezdőlap Kiemelt 10 ARANY-, 8 EZÜST-, és 4 BRONZÉREMMEL zárt a válogatott az Eb-n!

10 ARANY-, 8 EZÜST-, és 4 BRONZÉREMMEL zárt a válogatott az Eb-n!

Szenzációs szereplés: kilenc érem a zárónapon! 

Óriási versenyzéssel nyert az évek óta verhetetlen női kajaknégyes, Tótka Sándor pedig a riói bajnokot legyőzve lett Európa legjobbja K-1 200 méteren. Kozák Danuta ezúttal ezüstérmet szerzett K-1 500-on, így az olimpiai számokban Magyarország összesen négy arany-, két ezüst-, és egy bronzérmet gyűjtött Poznanban. 

Tótka Sándor az Eb-n egyértelműen tokiói éremesélyessé lépett elő K-1 200 méteren azzal, hogy megverte az olimpiai-, és világbajnoki címvédő Liam Heath-t. Kajakosunk jól rajtolt, vezetett a táv elején, és hiába jött nagyon a brit, Tótka visszaverte a támadását, és két századdal előbb futott át a célvonalon.  

“Nagyon szeretném megtudni, hogy milyen gyors voltam, hány km/h-val mentem. – monda Tótka Sándor. – Belülről éreztem, hogy jó volt a rajt, sejtettem, vagyis inkább reméltem, hogy elől vagyok. Száznál volt egy kis befújás, de ez csak erősített, hogy jobban kell nyomni. Amikor a végén berúgtam a hajót, és kinéztem jobbra, láttam, hogy elég szoros a verseny, így pár percig csak bámultam a kivetítőt. Végülis az M4 riportere mondta, hogy nyertem.”

Női K-4 500 méteren ismét verhetetlen volt a magyar négyes. A Lucz Dóra, Kárász Anna, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra összeállítású csapathajó, a két évvel ezelőtti Eb-hez hasonlóan, ezúttal is a fehérorosz lányokkal meccselt az aranyért. A mieink hatalmas hajrával, csak az utolsó 10 méteren csúsztak be Khudzenkáék elé.

“Ilyenkor jó, hogy erős a hazai mezőny női kajakban, mert egy friss, itt helyben összerakott négyes is tud nyerni” – mondta Csipes Tamara.

 

“Izgultam, mert három olyan lány ült mögöttem, akik tényleg nagyon jók – tette hozzá a hajó vezérevezőse, Lucz Dóra. – Ezért volt nagy a felelőségem, hogy ne adjak túl nagy csapást, vagy túl kicsit. De nyugodtan adhattam olyan ütemet, amilyet csak tudtam, mert jött a hajó végig alám.”

Kozák Danuta K-1 500 méteren ezúttal is nagyot meccselt Emma Jörgensennel. A 25 éves dán öt éve Rióban második lett Danuta mögött, most végig vezetve nyert, így ötszörös olimpiai bajnokunknak számolnia kell vele Tokióban is. A harmadik az ukrán Povkh lett, meglepetésre a két évvel ezelőtti Európa-bajnok fehérorosz Volha Khudzenka csak ötödikként futott be. 

“Nem vagyok igazán elégedett, nem tudtam megcsinálni azt a pályát, amit terveztem. – értékelt a futam után Kozák Danuta. – Kihajtottam magam, de van hiányérzetem, az indításaim nem voltak jók, és a rajt után nagyon a mezőnyben mentem.”

Nem vallott szégyent a rendkívül fiatal Béke Kornél, Varga Ádám-páros K-2 1000 méteren. A mieink csak a németektől kaptak ki nagyobb különbséggel, de a harmadik helyen befutó litván párostól mindössze 15 századmásodperccel maradtak el, végül ötödikek lettek, hasonlóan a C-2 1000 méteren rajtoló Hajdu Jonatán, Fekete Ádám-duóhoz, akik szintén ötödik helyezést szereztek.

Az olimpiai számokban Magyarország négy arany-, két ezüst-, és egy bronzéremmel zárt, ezzel túlszárnyalva az örök rivális németeket, akik három Európa-bajnoki cím mellé egy ezüstérmet gyűjtöttek. 

Még vasárnap reggel az olimpiára készülő Balla Virág, Takács Kincső-duó ezüstérmes szerzett C-2 200 méteren, majd a világbajnoki bronzérmes Lucz Anna, Kiss Blanka-egység lett ismét harmadik K-2 200-on.

Vasárnap délután a 5000 méterek hatalmas szervezői bakival kezdődtek. A férfi kajakos számban a szervezők nem jeleztek az indulóknak az utolsó kör megkezdése előtt, így a táv megtétele után Noé Bálint és a portugál Fernando Pimenta még versenyzett újabb 500 métert. Szerencsére az első befutást értékelték, abban Noé Bálint győzött, és ezzel Európa-bajnok lett!

Ennél sokkal simábban zajlott a női kajakosok 5000 méteres futama; Bodonyi Dóra végig a vezető bollyal haladt, többször elől is ment, de így is jól osztotta be az erejét, és simán nyert az orosz és a német versenyző előtt. A világbajnoknő három számból hármat nyert meg az Európa-bajnokságon, ezzel ő lett a hétvége legeredményesebb sportolója.  

Férfi C-1 5000 méteren Fodor Nicholas is nagyon nagyot versenyzett. A 20 éves kenus váltva vezette végig a mezőnyt a háromszoros olimpiai bajnok Sebastian Brendellel,  és csak a hajrában kapott ki minden idők egyik legeredményesebb kenusától.  

Az Európa-bajnokság a női C-1 5000 méteres számával zárult. Horányi Dóra erős rajt után végig a legjobbak között kenuzott, nem fáradt el, hiba nélkül versenyzett, pedig sokat haladt egyedül, és ezüstérmet szerzett a belorusz Klimava mögött. 

A magyar csapat minden idők egyik legjobb szereplését produkálva 10 arany-, 8 ezüst-, és 4 bronzérmet szerzett a gyorsasági és parakenu Európa-bajnokságon, ezzel természetesen toronymagasan nyert az éremtáblázaton.