Kezdőlap Kiemelt A végéhez ért a Spartacus tehetségfejlesztő programsorozata

A végéhez ért a Spartacus tehetségfejlesztő programsorozata

A végéhez ért a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér 32 alkalmas tehetséggondozó programja. A program 2021 februárjában kezdődött és egészen június közepéig tartott.
A Kecskeméti Spartacus 2017-2018 között már megvalósított egy sporttehetségek fejlesztésére irányuló programot, amelyben akkor 9 fiatal vett részt. Idén pedig újra lehetőség nyílt a program megtartására.
A fiatalok több különböző típusú foglalkozáson vettek részt. Elsősorban élménypedagógia és önismereti foglalkozásokon. Az élménypedagógia játékos, tematikus gyakorlatokkal mozgatta meg a résztvevő gyerekeket, majd a játék során szerzett élményeket összegezve, ezekre reflektálva teremtette meg azt a teret, amelyben tanulhattak egymástól, fejleszthették társas készségeiket.
A társasjáték foglalkozások jól mutatták, hogy a „Minden fejben dől el” elv mennyire igaz. A játékok kitartásra tanítanak, segítséget nyújtanak a stratégiaalkotásban, a logika, kommunikáció, együttműködés hatékonyabb alkalmazásához a spotban és az élet más
területein is.


A gyermekjóga a Hatha jóga elemeit – testtartások, légző és relaxációs gyakorlatok – alkalmazza játékos formában. A versenyek előtti felkészülés fontos része a lelki egyensúly megteremtése, ugyanez érvényes az iskolai számonkérésekre való felkészülésre is. A
gyermekjóga testi-, lelki-, szellemi-, szociális-, és képességfejlesztő hatással bír.
A Leskowsky Hangszergyűjtemény munkatársai a program során a résztvevők ritmusérzékét (amely az asztalitenisz sportágban kiemelkedő fontosságú) és kreativitását fejlesztették a
doromb, a citera, az ukulele és egyéb más hangszerekkel melyek nagy sikert arattak.
A Zsonglőrfoglalkozások alatt a gyerekek elkészíthették saját, egyedi könnyen használható zsonglőr eszközeiket, név szerint az ördögbotot és a meteort, amelyeket használni is megtanultak. A használatuk jól fejleszti a ritmusérzéket, a mozgáskoordinációt és a figyelmet.


A projekt folyamán maradandó élményeket, tapasztalatokat és hasznos tudást szereztek a fiatalok, amely segíteni fogja őket. A Spartacus fontosnak tartja, hogy a tehetséges fiataloknak biztosítsa a lehetőséget a fejlődésre. Ezzel is hozzájárulva a minél jobb eredmények eléréséhez most és a jövőbeni pályafutásuk során.