Kezdőlap Hírek Családfák és őseink nyomában

Családfák és őseink nyomában

A Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) szervezésében önállóan működő Bács-Kiskun családkutató csoport újabb rendezvénye volt július 23-án Kiskunhalason, a Csipke Hotelban. A csoport célja, hogy összefogja a megyében élő, a családtörténeti kutatás iránt érdeklődőket. Ezen a csoportnapon előadások hangzottak el, majd kötetlen beszélgetésre került sor a közel 50 jelenlevő között.

A helybeli csoporthoz erre a napra csatlakoztak Jász-Nagykun-Szolnok megyéből is érdeklődők, így a két térség családfakutatói ismerkedhettek is egymással, és kicserélhették tapasztalataikat. A jelenlevőket Végső István, a Bács-Kiskun megyei csoport vezetője köszöntötte.

Az első előadó dr. Lakatos Andor történész, levéltáros, muzeológus, a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár vezetője volt. A tizenegy esztendeje működő Matricula-Historia-online szolgáltatást mutatta be. Hogyan változtak a kutatási szolgáltatások, milyen eredményeket sikerült elérni, miként segíti egymást a családfakutatás, a helytörténet megismerése és az akadémiai történettudomány, és milyen lesz a jövő a digitális térben történő családfakutatások kapcsán – ezekre a kérdésekre igyekezett választ adni. Végső István történész a Jászkun Kerület létrejöttétől, Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyén, a Kun Köztársaságon keresztül a tanácsrendszer bevezetéséig igyekezett bemutatni a mai Bács-Kiskun megye megalakulásának történetét. Végül a szolnoki családkutató klubból Ari Ilona családfakutató mutatta be szervezetük elmúlt egyévtizedes történetét, eredményeit.

A rendezvény baráti beszélgetésekkel zárult, a folytatás reményében. Az esemény is bizonyította, hogy a családfakutatás láthatóan a fiataloktól a legidősebb kororsztályig mindenkit érdekel. A programot a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósították meg.