Kezdőlap Események Fokozódik az érdeklődés a Bács-Kiskun megyei nyaralók iránt

Fokozódik az érdeklődés a Bács-Kiskun megyei nyaralók iránt

● A nyaralótelepülések külön utat járnak az országos lakáspiacon belül, a járvány élénkítette a keresletet.
● A nyaralók iránti kereslet szempontjából legnépszerűbb Bács-Kiskun megyei településeken júniusban 93-284 ezer forint közötti négyzetméteráron kínálták eladásra a lakóingatlanokat, ami egyes nyaralótelepülések esetében két számjegyű növekedést is jelenthetett az előző évhez képest.
● Tiszakécskén például több, mint 21 százalékos, Dunapatajon 22 százalékot meghaladó, Szalkszentmártonban pedig 75 százalékkal kerültek feljebb az árak egy év alatt.

Bár a használt lakóingatlanok iránti kereslet növekedése és a drágulás megakadt a múlt évben, részben a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság miatt, a nyaralók piaca országszerte erősödött, egyre többen érdeklődtek irántuk és a kínálati árak is felfelé mentekderül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely a nyaralóövezetek és települések országos és Bács-Kiskun megyei piacát vizsgálta.

Boom a nyaralók piacán

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “A nyaralótérségekben és nyaralótelepüléseken található lakóingatlanok iránti érdeklődés erősödése évek óta tart. Ez köszönhető annak, hogy a pandémia megjelenéséig sok
háztartás anyagi helyzete javult és egyre többen vették tervbe, hogy második ingatlanként nyaralót vásárolnak. A járvány pedig adott egy lökést ennek a folyamatnak, a kijárási korlátozások miatt pedig a kerttel rendelkező ingatlanok felértékelődtek a piacon.” Ráadásul
a járványhatás az országos “albérletpiacra” is feltette a nyaralóövezeteket. Balogh László példaként említette, hogy tavaly nyár elején jelentősen nőtt az országban legkeresettebbnek
számító Balaton-parti és Velencei-tó melletti kiadó nyaralók, házak iránt érdeklődők száma.
Az ingatlan.com szakembere azt is elmondta, hogy egy család számára a panziók és hotelek egy-két heti szállásdíjához képest nem sokkal jelent nagyobb kiadást egy nyaraló egész hónapra történő kibérlése. A kiadó nyaralók iránti fokozódó igény pedig a befektetési célú vásárlók érdeklődését is felkeltette.
Az országos piac mellett a különböző megyékben is látszik a nyaralók népszerűsége. Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy az eladó nyaralók iránti keresletet tekintve legnépszerűbb Bács-Kiskun megyei településeken jelentős áremelkedés ment végbe: a négyzetméterár idén júniusban 93-284 ezer forint között volt a kínálati piacon.

Bács-Kiskun megyei körkép – árakkal

A konkrét településeket nézve kiderül, hogy Tasson 24 százalékos drágulás ment végbe egy év alatt, így a négyzetméterár 284 ezer forintra nőtt. A Tisza partján lévő Tiszakécskén 21 százalékkal 240 ezer forintra emelkedett. Szalkszentmárton idén júniusi 210 ezer forintos négyzetméterárával 75 százalékos áremelkedést ért el. Dunapatajon pedig 22 százalékkal 93 ezer forintra nőtt a négyzetméterár. A megyeszékhely ebben mezőnyben nem került be a
legnépszerűbb nyaralótelepülések közé. Kecskeméten az egy év alatti közel 10 százalékos emelkedés 432 ezer forintos négyzetméterárat eredményezett.
Balogh László szerint a járványhatás visszahúzódásával, a gazdaság várható fellendülésével, valamint a turizmus erősödésével a nyaralók piacán további élénkülésre lehet számítani Bács-Kiskun megyében is.