Kezdőlap Kiemelt Szittyótéri bűnmegelőzés

Szittyótéri bűnmegelőzés

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság és Kalocsai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakemberei ezúttal a Szelidi Strandfürdőbe vezető térre költöztek néhány órára.

A bűnmegelőzési előadók a Mobil Bűnmegelőzési Centrummal érkeztek a tó nevezetes pontjára – a Szittyótérre –, ahol személyre szabott tanácsokkal várták az érdeklődőket. Az akció célja az volt, hogy a megszólított családok tagjai ismerjék meg az egyes korosztályokat jellemzően fenyegeő bűncselekményeket, az áldozattá válás reális kockázatait, az elkerülés és megelőzés módjait, lehetőségeit.

A gyerekeknek mesekönyveket, kifestőket és lufikat ajándékoztak a rendőrök, a felnőtteket pedig megismertették a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által létrehozott HázŐrző telefonos alkalmazással. A prevenciós programba a Kalocsai Rendőrkapitányság területén foglalkoztatott iskolaőröket is bevonták.

A tájékoztató kampány a vagyonvédelmi tanácsadás mellett kiegészült drogprevencióval és a biztonságos internethasználattal kapcsolatos tanácsokkal is.

Néhány jótanács a betörések megelőzése érdekében, amit akkor is érdemes megfogadni, ha csak rövid időre hagyja őrizetlenül otthonát:

  • Zárja be a bejárati ajtót, és ablakot se hagyjon nyitva!
  • Kapcsolja be a riasztót és az egyéb biztonságtechnikai eszközöket!
  • Ellenőrizze, hogy távozásakor bezáródott-e a kapu, a garázsajtó! Ha távirányítót használ, várja meg, míg minden biztonságosan záródik!
  • Értesítse a közelben lakó rokonait, esetleg megbízható szomszédait, akár a helyi polgárőrséget, hogy hosszabb időre elutazik – de a közösségi oldalakon erről ne posztoljon!
  • Gondoskodjon a postaláda rendszeres kiürítéséről, akár megbízott útján is! 

Rendőri intézkedést igénylő esetben hívja a 112-es segélyhívó számot!