Kezdőlap Zenei élet Shani Diluka: The Proust Album

Shani Diluka: The Proust Album

A Warner Classics új kiadványán a nagy francia regényíró: Marcel Proust személyisége, híres regényfolyama és zeneszerző kortársai előtt tiszteleg a sít-lankai származású monacói zongoraművésznő – alkotótársaival.

Idén pontosan százötven esztendeje, hogy megszületett Marcel Proust – és jövőre pedig pontosan száz éve lesz, hogy elhunyt. Nyilván ez a kettős évforduló is inspirálta a lemez készítőit – középpontban természetesen Shani Dilukát -; de hát az ötlet maga annyira jó, és úgy kínálja magát – hogy szinte kérdéses, hogy eddig miért nem jutott senki másnak az eszébe?

Hiszen Proust zseniális nagy regényfolyama: „Az eltűnt idő nyomában” maga is tele van emlékekkel, visszautalásokkal: így aztán kiváló gondolat volt, hogy összegyűjtsenek olyan zeneműveket, melyek hatással voltak Marcel Proustra, valamint híres művére. Ráadásul mindeközben a mai hallgató nemcsak találkozik az akkori kor: a francia art noveau mára már kissé háttérbe szorult művészeti esztétikájával – de tetszetős, felfedezni érdemes műveket is hall, és olyan zeneszerzőkre figyel fel, akikre nemcsak ezen összefüggésben érdemes.

A lemez mindjárt egy nagyobb lélegzetű művel kezdődik – Reynaldo Hahn: E-dúr zongoraversenyével. Valóban felfedezni érdemes, majdnem félórás háromtételes darab ez: tele a századvég és századelő minden finomságával, álomszerűségével, és a kor távol-keleti finom kolorit iránti vonzódásával. Shani Diluka szólóját itt a Hervé Niquet vezényelte Orchestre de Chambre de Paris kíséri: a végeredmény pedig nemcsak bájos és szórakoztató, de emlékezetes is.

A sor aztán Debussy ’Álmodozás’ című művével folytatódik, de később halljuk tőle ’A boldog szigetet’ is Shani Diluka tolmácsolásában; aki Kempff Gluck-átirata mellett még Fauré Franck, Hahn, Massenet, Wagner, és Richard Strauss kisebb darabjait is rögzítette emlék-albumára.

A szólózongorás darabokon túl felcsendül még Fauré egy dala is, a legendás szoprán: Natalie Dessay tolmácsolásában; valamint a Hahn, Ysaÿe, és Chaminade hegedű-zongorás miniatűrjeiből felfűzött hegedű-zongora szonáta Pierre Fouchenneret közreműködésével. Az élvezetes és hangulatos zenei barangolást végül a regény emblematikus részlete zárja Guillaume Gallienne felolvasásában.

Komlós József JR