Kezdőlap Gasztro A mézfogyasztásnak mindennapjaink részéve kellene válnia

A mézfogyasztásnak mindennapjaink részéve kellene válnia

Az országos rangú Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál a Békés megyei város egyik turisztikai látványossága, érdeklődők sokasága látogat el minden évben a gasztronómiai seregszemlére. A járványhelyzet sajnos erre is rányomta negatív bélyegét, és immár második éve csak a fesztivál egyik eleme az Év Kiváló Magyar Méze mézverseny valósulhatott meg. Az eredményeket a napokban online formában hirdették ki.

Interjúalanyunk Balogh Erika helyi méhész. a belvárosi sétáló utcában található Gyulai Mézeskuckó üzemeltetője, aki maga is aktív tagja a fesztivált szervező Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesületnek. A fesztivál történetéről és célkitűzéseiről örömmel osztotta meg gondolatait.

– A fesztivál története 2008-ig nyúlik vissza. Az évek alatt a rendezvény országos hírűvé nőtte ki magát, mely köszönhető az országos mézversenynek és a város kitűnő adottságainak. A szervező Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesületnek fő célja a természetes és minőségi mézek, valamint méhészeti termékek megismertetése, a méhek védelme, a méhek munkájának fontosságára való figyelemfelhívás – mondta Balogh Erika.

A Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál „békeidőkben” három napos programmal várja a méhészeket, a szakma képviselőit, valamint az egészséges táplálkozás iránt érdeklődőket. Az első napot a szakmai előadások töltik meg, valamint a hivatalos ceremónia, a mézlovagrendek fáklyás felvonulása a mézkirálynővel az élen. Ezen a napon avatják fel a gyulai várban az adott év mézlovagjait is ünnepélyes keretek között. A fesztivál első napját végül a mézes szauna program teszi teljessé a gyulai várfürdőben. A második napon a városi sportcsarnokban méhészeti eszközök, termelői mézek és méhészeti termékek vására zajlik, míg a gyulai Vigadóban szakmai előadásokat hallgathatnak az érdeklődők, valamint megtekinthetik a kiállított versenymézeket. A Vigadó ad otthont a mézverseny eredményhirdetésének is. A méhészeti kiállítás és vásár elsősorban a szakma képviselőit szólítja meg, az elmúlt évek tapasztalata azt bizonyítja, hogy a civil közönség is talál magának vásárlásra ösztönző portékát. Egyedülálló módon van lehetőség arra,