Kezdőlap Gazdaság Három évtized tükrében

Három évtized tükrében

30 éves jubileumát ünnepelte meg 2021. december 21-én a keceli Modus Vivendi Kft.

A térségben mindvégig generál kivitelezéssel foglalkozó építőipari cég 2021. január 3-ai fordulónappal töltötte be a 30. életévét. A jubileum apropóján rendezett céges ünnepségen Lakatos Gábor, a Modus ügyvezetője, a társaság tagjai és a dolgozói, valamint a nyugdíjasai jelenlétében tekintett vissza a sikeres évtizedekre.

Körbetekintve megállapította, hogy a kezdeti időkben krisztusi korú 15–20 fős csapat fizimiskája mára ősz hajúra változott, ám javítja az összképet, hogy szerencsére fiatalabbakkal is bővülta csapat.

A társaság a piacát a térségben a közbeszerzések versenyében, a jelentősebb vállalkozói fejlesztések és közműcégek kiszolgálásában,valamint saját beruházású ingatlanfejlesztésekben találta meg. A kezdeti évektől a társaságaz ötven fő körüli dolgozói létszámát tartja, nem kívánt bővülni sem, bár bizonyos szakmákban szinte lehetetlen is az utánpótlás. Az ügyvezetőa cég legfontosabb feladatainak egyikét a fiatalabb dolgozók duális képzésében látja.

– Kérem, foglalja össze számunkra eddigi történetüket. Kezdjük az elején!

– 1990 év végére a keceli önkormányzat helyi költségvetési üzemének építési részlege fiatalabb dolgozóival, valamint néhány velünk egykorú társ szakmabéli egyéni vállalkozóval egy önálló céget alapítottam. Célunk elsősorban az önfoglalkoztatás volt, valamint az ehhez tartozó műszaki fejlesztés lehetősége. Ez a cég lett a Modus Vivendi Kft., amely 1991. január első napjaitól máig működik, állandó létszámmal.

– Hogyan emlékszik vissza a következőévekre?

– A második 10 év kezdetére elértük az egymilliárdos értékű forgalmat, és ezt azóta, azaz 20 éve már több-kevesebb sikerrel tartjuk is, kisebb-nagyobb nyereséggel. Egyszerre kezdtünk a térség, a megye nagy építővállalataiszéthullásakor induló hasonló cégekkel, akik nagy része mára eltűnt a süllyesztőben, és csaka környezetünkben maradt néhány cég, a miénktől kisebb-nagyobb potenciállal, de talpon maradtunk mindannyian három évtizeden keresztül. Ami büszkeség, ám rövidesen korlát is lesz egyben, az az, hogy dolgozóink több mint fele 20 éve, negyede több mint 15 éve a dolgozónk.

– Milyen jellegű épületeket építenek?

– Az általunk generálkivitelezésben épített építmények jórészt oktatási, sport, egészségügyi és kommunális létesítmények, továbbá ipari üzemi létesítmények.

Átlagosan 8–16000 m2 épületet építünk fel évente, de volt több év is amikor 20–25000 m2-t meghaladó is sikerült. Néhány éve dolgoztunk exportmunkán is, Norvégiában üzemi épületállomány fejlesztést végeztünk el egy papírgyáron. Időközben megpróbálkoztunk kereskedelemmel, szállítmányozással, piacüzemeltetéssel, vendéglátással is, ehhez alapítottunkegy-két társ céget is, amelyek nagyrésze önállóan működik a mai napig.

– Mi vált mára fő profillá? Van-e hitvallásuk?

– A legfontosabb elveink: a megbízatásttovábbra is az építtető önálló megbízása keretében tisztességgel és becsülettel végezzük el, arra törekedve, hogy megfizethető áraink legyenek és lehetőleg generálvállalkozási keretben,valamint a régióban maradjunk.

Így lehetőleg csak Keceltől maximum egyórányi elérhetőségre levő körzetben vállalunk megbízatásokat. Társaságunk alapvető hitvallása továbbra is, hogy a „suszter maradjon a kaptafánál”,tehát cégünk a léte során megszerzett egyéblehetőségeit és kapacitását leválasztja, hogyönmaga zártan, kizárólag szakmai orientációjú és a mostani áttekinthető nagyságrendű maradjon.

– Hogyan tekint a jövőbe, milyen terveikvannak?

– A 2010-es évektől kezdődően azzal szembesültünk, hogy kevesen választják ezta hivatást, így egyre több más szakmából érkező dolgozó jelent meg ebben a szegmensben. Emellett komoly kihívást jelent az építőiparban soha nem tapasztalt, az építőanyagok drasztikus, 100% -os áremelkedése és átmeneti hiánya, de igyekszünk megfelelően reagálnierre a kedvezőtlen helyzetre. Egy cég versenyképessége megőrzése szempontjából elengedhetetlen a gép- és eszközpark folyamatos fejlesztése, ezért a közeljövőben szeretnénkmodernebb gépekkel ellátni a feladatainkat.A jelenlegi egyik legnagyobb kihívást a szakmában tapasztalható elöregedés és az utánpótláshiánya jelenti, ezért mindenképpen a humánerőforrás megerősítésére, a fiatalabb szakemberek képzésére, illetve megbecsüléséreszeretnénk jobban fókuszálni.

Modus Vivendi Kft.6237 Kecel, Vasút u. 36.Tel: 78/ 421-169

E-mail:[email protected] • Web: modusv.hu