Kezdőlap Fejlesztés Bátyai fejesztések

Bátyai fejesztések

TOP-2.1.3-16-BK1-2020-00032A „Dobosi utcák” csapadékvíz elvezetésének első üteme Bátyán

2022. február 28.

Bátya Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a TOP-2.1.3-16-BK1 – Települési környezetvédelmi Infrastruktúra-fejlesztések című felhívásra. A70millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós forrásbólBátya község területén a meglévő csapadékvíz hálózat fejlesztése és annak hatékony településen kívülre vezetése valósult meg.

A projekt keretében 2268 m bel- és csapadékvíz védelmi létesítmény került kiépítésre. A csapadékvíz elvezető rendszer kialakítása során a keletkezett vizek a LIFE projekt keretében létesült víztározóba kerültek bevezetésre. A mély tározó 7500 m3, a sekély 3500 m3 vizet tud fogadni. Az összes tározási kapacitás 11000 m3. A megvalósító: Bátya Község Önkormányzata.

A csapadékvíz tározóba a bevezetés a kétoldali rendszer egyesítése után egy zárt csatornán keresztül történt. A tervezett csapadékvíz elvezető rendszer építése során felhasználásra kerültek a megfelelő szintű, megfelelő kapacitású és műszaki állapotú átereszek. Cél, hogy nagy intenzitású csapadék esetén az elszikkasztásra nem kerülő vizek károkozás mentesen legyenek a befogadóba vezetve.

A fejlesztés eredményeként a problémás (belvízvédelmi készültséggel, havaria helyzettel érintett) helyek megszűntek, a csatornahálózat összefüggő hálózatot alkot és képes lesz a település egészének vízelvezetését ellátni. A beruházás 2022. február 28-ra készül el, fenntartásában a helyi közmunka program részeként 5 fő vesz majd részt.

„A projektről bővebb információt ahttps://batya.hu/onkormanyzat-2/palyazatok/oldalon olvashatnak.”