Kezdőlap Fejlesztés TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSEK

TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSEK

Projektindítás

„Lakitelek Önkormányzata pályázatot nyújtott be TOP-2.1.3-16 TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSEK felhívásra „Lakitelek csapadékvíz elvezetése szikkasztó árkokkal II. ütem” címmel (projekt azonosítószáma: TOP-2.1.3-16-BK1-2021-00045). A projekt keretében 230 000 000 Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél Lakitelek egy jelentős belterületi részének víztehermentesítése a korábbi csapadékvíz gazdálkodási beruházásokat folytatva.”

A tervezett fejlesztés: 

„A projekt keretében „B” jelű műtárgy (szikkasztóárok) kerül megvalósításra. A „B” típusú árok 0,34 m3 vizet tud tárolni 1 méter hosszon. Az árok típusának kiválasztása a kialakításához rendelkezésre álló terület függvénye. 

A „B” jelű műtárgy trapéz keresztmetszetű nyílt szikkasztóárok, végein monolit vasbeton támfallal, 40x40x8 beton gyeprács mederburkolattal, hosszmenti monolit vasbeton szegéllyel lezárva.

A monolit vasbeton szegély és a támfal felső síkja a rendezett terepszinthez csatlakozik úgy, hogy a lefolyó felszíni csapadékvíz elegendő lejtéssel az árokba folyjon. Ennek érdekében a szegélyek és a támfalak felső szintjének betonozásakor 0,5 cm lejtést kell képezni az árokmeder irányába.

Az építés sorrendje a következő: tereprendezés, árokmeder és támfalak földkiemelése, támfalak építése, mederburkolás, szegély építése. A támfalak alatt 20 cm tömörített kavics ágyazat készül. A támfalak acélkeretes falzsaluval zsaluzandók a megfelelő betonfelület érdekében. A betontakarást alsó és oldalsó betonacél távtartókkal kell biztosítani az erre a célra kialakított kereskedelmi forgalomban kapható távtartókkal, de semmiképp nem korhadó anyaggal. A betontakarás 35 mm.

A pályázatban két területen nincs megfelelő hely a szikkasztásra, ott a víz a közelben lévő területre kerül kivezetésre, ahol cca. 200, illetve 400 m3-es szikkasztó medence kerül kialakításra.