Kezdőlap Kiemelt Mikor érdemes a téli gumiról nyárira váltani? Milyen átlaghőmérsékletfölött?

Mikor érdemes a téli gumiról nyárira váltani? Milyen átlaghőmérséklet
fölött?

Magyarországon nincs jogszabály arra vonatkozólag hogy meddig is kellene a téli vagy a nyári gumiabroncsot használni. Szomszédos országokban vannak ilyen jogszabályok ezért aki külföldre tervez menni annak érdemes előtte utána járni hogy milyen gumiabronccsal tud menni az adott országba. Ausztriában Április 15.-ig kötelező a téli gumiabroncs , Csehországban és Romániában pedig Március 31.-ig kell téli gumiabroncsot használni. Magyarországon 7 fokos középhőmérsékletet szoktuk alkalmazni mivel ekkor már nagy valószínűséggel nincsenek reggeli mínuszok és ha nincsenek mínuszok a nyári gumi sokkal jobb választás mint a téli mivel anyag összetételben és mintában is a meleg aszfalthoz van optimalizálva, ezáltal kevésbé kopik és jobban is tapad.

  1. Miért veszélyes nyáron a téli gumival közlekedni?

Anyagösszetételben és mintázatban is teljesen különbözik a két gumiabroncs. A téli gumiabroncsnak az anyagösszetétele úgy van ki alakítva hogy a téli nagy hidegekben is a lehető leg rugalmasabb tudjon maradni ebből adódóan a nyári meleg aszfalton jobban is kopik és a tapadása sem tökéletes. A nyári gumiabroncsról ugyan ez nem mondható el mert az ő anyagösszetétele olyan hogy a 7 fokos hőmérséklet alatt el kezd meg keményedni ezzel csökkentve a vezetési biztonságot, de a 7 fokos hőmérséklet felett jobb a tapadása és nem kopik úgy mint a téli abroncs.

  1. Mikor kell új nyári gumit venni, mit figyeljünk a gumin? Mikor nem szabad már használni?

Magyarországi jogszabály szerint a gumiabroncsot 1,6mm profilmélységig lehet használni. Ekkor már kötelezően le kell cserélni a gumiabroncsot mivel jelentősen megromlik a gumi futási és teljesítési képessége és egy esetleges közúti ellenőrzésnél már a Rendőrség is bírságot szabhat ki rá, arról nem is beszélve hogy a műszaki vizsgán nem fog így megfelelni a gépjármű. Ha a gépjármű nincs sokszor használva akkor a gumi öregedése hamarabb be fog követezni mint hogy el kopjon. Erre is nagyon oda kell figyelni mert az öregedéssel járó tényezők hogy a gumi nagyon meg keményedik ezáltal a tapadási képessége minimálisra csökken, illetve ki repedezik és ettől akár szét is repedhet a gumi ami balesethez is vezethet. Átlagosan 10 évig lehet a gumit használni ezután le kell cserélni.

  1. Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a nyári gumi vásárlásánál?

Ár érték arányban a lehető legjobbat próbáljuk meg kiválasztani. Mivel egy olcsóbb Kínai gyártmány jóval alul marad egy kicsivel drágább de minőségibb gumiabroncstól. Sok mindentől függ hogy melyik az ideális gumiabroncs számunkra: hol használjuk,milyen rendszerességgel használjuk a gépjárművet, esetleg defekttűrő gumiabroncsot lehet-e rakni az adott gépjárműre, SUV vagy sima személy gumi való-e rá, és még sorolhatnám. . Mi mindig azt tanácsoljuk hogy forduljanak szakembereinkhez gumiabroncs vásárlási szándékukkal mivel ők erre vannak szakosodva és a legjobbat tudják az ügyfélnek javasolni.