Kezdőlap Gazdaság Újépítésűt vagy használtat? Hogyan döntenek az ingatlanvásárlók?

Újépítésűt vagy használtat? Hogyan döntenek az ingatlanvásárlók?

Amikor lakásvásárlásról van szó, sokak számára az első eldöntendő kérdés, hogy a használt lakások piacán nézzenek-e a körül, vagy azon projektek között, melyekben új lakások épülnek. Valódi dilemma ez a vevők számára? És ha igen, akkor mi alapján döntenek?

Amennyiben használt és újépítésű ingatlan megvásárlása közötti választásról van szó, akkor az állami támogatások jelentik az első szempontot, melyre figyelnek a vevők – jelezte Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régió irodáinak szakmai vezetője. Ingatlanvásárlás esetében a CSOK összege 600 ezer és 10 millió forint között mozoghat, függően a különböző tényezőktől, melyek befolyásolják a támogatás összegét. Amihez hozzájön még, hogy újépítésű lakás esetében elengedik a vételár áfa-tartalmát is.

Ha ezeket mind figyelembe vesszük, akkor a szakértő számításai szerint egy 50 millió forintos ingatlan vásárlása és három gyermek esetében mintegy 10 millió forint a támogatási előny az újépítésű lakások esetében.

De itt van – illetve most már inkább csak volt – támogatásként az úgynevezett „zöld hitel” is, melynek kapcsán felmerülnek olyan kérdések, hogy a keret kimerülése milyen hatással lesz az újépítésűek piacára, várható-e a hitel meghosszabbítása, és ha igen, milyen feltételekkel és kamattal történik ez a jövőben – tette hozzá Nagy Csaba.

Mindenesetre a különböző támogatások jelentette előny mellett még olyan tényezőket is figyelembe vehetünk, mint például az, hogy egy újépítésű ingatlan esetében – legalábbis, ha kezdeti fázisban van a projekt – a vevő beleszólhat a lakás belső kialakításába, de néhány esetben arra is lehetőség van, hogy berendezve, kulcsrakészen kapják meg a vevők a lakást. Aminek persze ára van, ugyanakkor kétségtelenül kényelmes megoldás – jegyezte meg Nagy Csaba.

Ezzel szemben áll ugyanakkor, hogy az újépítésű ingatlanok mindig drágábbak, mint a használtak, bár ebből a szempontból jelentős eltéréseket lehet látni. Az nyilvánvaló ugyanakkor, hogy a használt ingatlanok tulajdonosai mindig igyekeznek követni a hirdetési árakkal az újépítésűeket. Ennek köszönhető, hogy Nagy Csaba szerint nem látunk óriási különbséget a használt és az újépítésű ingatlanok árai között.

Ha például a XI. kerületet tekintjük, akkor az 50 négyzetméter körüli, 2-3 szobás, használt, de normális állapotú, költözhető téglaépítésű lakások esetében már bőven 1 millió forintos négyzetméterárakkal találkozhatunk. És ezekre a lakásokra a vásárlás után még kell azért költeni. Ezzel szemben az újépítésű ingatlanok négyzetméterára 1,2-1,3 millió forintnál kezdődik. A különbség tehát összegszerűen egy 50 négyzetméteres lakás esetén legalább 10 millió forint lesz.

Az ingatlanközvetítő ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ezeket az 50-70 négyzetméteres, befektetési szempontból kitűnő ingatlanokat nagyon gyorsan elviszik a vevők, így válogatni inkább csak a 100 négyzetméter feletti alapterületeknél lehet. Megfigyelései szerint az újépítésűek piaca is nagyon pörög, a jobb befektetésnek számító lakásokat rendkívül gyorsan lekötik a vevők.

Mindezek mellett sokak számára fontos tényező, hogy mennyire gyorsan költözhető egy ingatlan. Használt lakásoknál a kiválasztás és a vásárlás 1-3 hónap alatt lezajlik, persze, ha fel kell újítani az ingatlant, az okozhat problémát, azonban egy újépítésű lakás esetében minimum egy év az átadás, és jellemzően mindig van némi csúszás – tette hozzá Nagy Csaba.

Emellett pedig azt sem szabad elfelejteni, hogy az újépítésűeknél nem lehetséges az alku, mondhatni “kőbe van vésve” az ár – legfeljebb, egy nagyobb összegű vásárlás és rugalmas beruházó esetében kap valami “pluszt” a vevő -, ezzel szemben a használt-piacon valamekkora alkura szinte mindig sor kerül.

Igaz ugyanakkor, hogy az utóbbi hónapokban az alku mértéke fokozatosan csökkent, hiszen az úgynevezett gyorsan forgó, keresett kategóriákban rendkívül gyorsan elkel az a néhány lakás, mely a piacra kerül. A kínálat ugyanis fokozatosan szűkül, míg a kereslet óriási, hiszen a magas infláció miatt sokan, akiknek megtakarításaik vannak, azt ingatlanba fektetik – magyarázta Nagy Csaba.

A szakértő végül felhívta a figyelmet arra, hogy bár mindezek alapján vonzó lehet egy új építésű lakás vásárlása, azonban ezeknél mindig figyelni kell a jótállási kérdésekre. A problémák egyébként a legegyszerűbben úgy védhetők ki, ha megbízható, hosszú évek óta a piacon lévő fejlesztőktől vásárolunk ingatlant, olyanoktól, “akiknek már komoly múltja van”.

További információk:

06-30-9918-509
[email protected]