Kezdőlap Események Kockáról kockára – 90 éve szeretjük a LEGO® készleteket

Kockáról kockára – 90 éve szeretjük a LEGO® készleteket

Ezen a nyáron a rajongók kreativitásának és a játék erejének fontosságára hívja fel a figyelmet a LEGO Csoport. A friss LEGO® Play Well Study című tanulmány eredményei megerősítik, hogy a játék alapvető fontosságú az egész család jólléte és boldogsága szempontjából.

2022. május 26. – Billund, Dánia.: Kilencven évvel ezelőtt a dániai Billundban egy asztalos a műhelyében kis fajátékokat készített gyerekeknek. Szerény 36 darabos első kollekciója többek között autókból, repülőgépekből és jojókból állt, amelyek gondos kidolgozásukkal segítettek a helyi gyerekeknek megismerni a világot.

Azonban Ole Kirk Kristiansen 1932-ben még nem tudhatta, hogy a LEGO Csoport idővel a világ egyik legnagyobb játékgyártó cégévé növi ki magát, és minden évben gyerekek millióit bátorítja majd játékra.

Huszonhat évvel azután, hogy Ole elkészítette első fajátékát, fia, Godtfred szabadalmaztatta a ma ismert LEGO® kockát, amely különleges, összekapcsolást segítő bütykei révén végtelen kreatív építési lehetőséget kínál. Azóta a LEGO kockával nagyon sok minden történt. Néhány egyszerű, alapszínű kockából, a szerény kocka több mint 18 000 LEGO termék alapjává vált, hollywoodi bánásmódban részesült a THE LEGO MOVIE™ filmben, a LEGO® MINDSTORMS® segítségével robotikát és kódolást tanít a gyerekeknek, és számos, órákon át tartó digitális kalandhoz adott ihletet több mint 180 LEGO videójátékban.

Az idők során Ole szenvedélye a szórakoztató és jó minőségű játékok iránt megalapozta örökségét. Valójában a „LEGO” név két dán szóból, a „Leg Godt”-ból származik, ami annyit tesz „Játssz jól”. A LEGO új Play Well kutatásából most az is kiderült, hogy a játék nemcsak szórakoztató, hanem a gyermekkori fejlődés, az általános boldogság és a családi jóllét szerves része is egyben.

A játék ereje 

A 2022-es LEGO Play Well Study keretében a vállalat több mint 55 000 szülőt és gyermeket kérdezett meg több mint 30 országban, és azt találta, hogy szinte minden szülő úgy gondolja, hogy játék közben a gyerekek erősítik kreativitásukat (93%), kommunikációs (92%) és problémamegoldó készségeiket (92%), valamint magabiztosságukat (91%). Amikor a gyerekek játszanak, azokat a készségeiket fejlesztik, amelyek segítenek boldogulni a gyorsan változó világban. 

De, ami a legfontosabb, szinte minden gyerek azt mondja, hogy a családi játék boldoggá teszi (97%), segít kikapcsolódni, eltereli a gondolatait az iskoláról (95%), és ez a kedvenc tanulási módja.

Családi ügy 

A játék nem csak a gyerekeké. A közös játék boldogabbá teszi az egész családot, erősebb családi kötelékeket épít ki, és a szülők 95%-a szerint javítja az egész család jóllétét. Ötből több mint 4 szülő (85%) kifejezetten a LEGO játékot említette, mondván, hogy családjuk boldogabb, ha LEGO kockákkal játszanak. 

A családi értékek mindig is fontosak voltak a LEGO Csoport számára, amelynek székhelye még mindig a dániai Billundban található, ahol Ole elkezdte gyártani első játékait. A vállalat a mai napig Ole családjának tulajdonában van, és unokája, Kjeld Kirk Kristiansen nemrég adta át a vezetést saját fiának, Thomas Kirk Kristiansennek.

Amikor dédnagyapám 90 évvel ezelőtt megalapította a céget, felismerte, hogy a játék megváltoztathatja a gyerekek életét – összehozza a családokat, és segít a gyerekeknek azon készségeik fejlesztésében, amelyek segítségével a legtöbbet hozhatják ki magukból. Csak egy kis műhely tulajdonosa volt, de óriási ambícióval rendelkezett, hogy minél több gyerek megtapasztalhassa a játék előnyeit” – mondta Thomas Kirk Kristiansen, a LEGO Csoport elnöke. „Akár 1932-ben, 2022-ben, akár a 100. évfordulónkon, 2032-ben, igyekszünk folytatni ezt az örökséget azzal, hogy segítünk minden családnak, hogy jól játsszanak – bárhol is legyenek a világon.

Egy szebb jövő építése

Az elmúlt kilenc évtized megerősítette, hogy mennyire fontos a játék minden gyerek számára. Ezért a LEGO Csoport nyereségének 25%-a felett a LEGO Alapítvány rendelkezik, lehetőséget adva gyerekek millióinak a játékra és tanulásra, beleértve a hátrányos helyzetű és válságtól sújtott területen élőket. Tavaly a LEGO Alapítvány több mint 440 millió amerikai dollárral segítette a gyerekeket világszerte, hogy a játék segítségével kiteljesedhessenek.  

Ünnepeljünk együtt

A 90. évforduló alkalmából a LEGO Csoport számos aktivitással ünnepli a kreativitást és a LEGO játék 90 évét, amelybe szeretnének mindenkit bevonni, hogy megtapasztalja a játék örömét és előnyeit:

  • Izgalmas építési kihívások az egész család számára és a „Te milyen kocka vagy?” kvíz június 9-től érhető el a LEGO.hu oldalon, a LEGO közösségi csatornáin és a LEGO Life applikációban,
  • A játék fontosságának illusztrálása olyan inspiráló személyiségekkel, mint Alicia Keys, Yotam Ottolenghi és Peggy Gou.
  • A LEGO Store üzleteket június 10-től játékterekké alakítják, mókás, az évfordulóhoz kapcsolódó építésekkel és kiállításokkal, amibe a vásárlókat is bevonják.
  • Tisztelgés a felnőtt LEGO rajongók előtt, akik soha nem hagyták abba a játékot, és folyamatosan inspirálják és új alkotásokra ösztönzik a játékgyártót.
  • Június 18-án a LEGO központjában megrendezett LEGO® CON eseményen LEGO rajongók és családok egyaránt betekinthetnek a kulisszák mögé is.
  • A LEGO Alapítvány #PlayPledge mozgalmának keretében megmutatják, hogy a gyerekek hogyan képesek a leghétköznapibb pillanatokat is játékos kalanddá alakítani, és erre ösztönzik a felnőtteket is.
  • Az együttműködések különböző művészeti, design, zene, divat, sport és gaming partnerekkel játékos tereket és élményeket kínálnak majd világszerte.
  • A LEGO Classic A játék 90 éve készlettel ikonikus LEGO modelleket lehet újraalkotni, ami órákig tartó szórakozást és nosztalgikus pillanatokat nyújt a családoknak. Emellett további évfordulós készletek megjelenése várható.
  • A LEGOLAND látogatók egyes parkokban* a Play YOUR Way aktivitással különböző típusú játékkalandokban vehetnek részt a LEGOLAND bejárása közben.
  • A billundi LEGO House-ban, a „Kocka otthonában”, az ott található több mint 25 millió LEGO kockának köszönhetően a rajongók minden korosztálya személyesen is megtapasztalhatja a játékon keresztüli tanulást.
  • Több mint 24 000 LEGO munkatárs együtt ünnepli a játék erejét június 10-én az éves LEGO Play Day napon világszerte.

További információk a LEGO.com/90-Years-Of-Play weboldalon találhatók.

VÉGE

Érdekességek a LEGO márkáról: 

1. Minden egy névben – Ole a munkatársai segítségét kérte a cég elnevezésében, cserébe egy üveg saját készítésű bort kínált. Talán munkatársai szerencséjére a nyertes név az ő ötlete volt! 

2. Csak a legjobb elég jó – Ole mottója továbbra is magasra teszi a lécet a minőségi és biztonsági követelmények terén. A LEGO elemeket leejtik, összetörik, felmelegítik, valamint mesterséges izzadtsággal és nyállal tesztelik, hogy ellenőrizzék, elég ellenállóak-e a játék során. Még vajat is használnak, hogy a zsíros ujjakat utánozzák. 

3. Hajszálnyi pontosság – Minden LEGO kockát hajszálnyi pontossággal (0,005mm) öntöttek, hogy biztosítsák a tökéletes „kapcsolóerőt”, amely egyben tartja a LEGO alkotásokat. 

4. Tartós vonzerő – A LEGO kockát 1999-ben az évszázad játékának választották – több mint 40 évvel a megtervezése után. 

5. A kockatervezés – A ma ismert LEGO kockák dizájnja 1958 óta változatlan, vagyis a több mint 60 éve gyártott kockák tökéletesen illeszkednek a ma gyártott kockákhoz. 

6. Modell átalakítás – Arra törekednek, hogy 2030-ra az összes fő LEGO termék fenntarthatóbb anyagokból készüljön anélkül, hogy megváltoztatnák a dizájnt, vagy kompromisszumot kötnének minőség vagy biztonság tekintetében. Már körülbelül 150 féle LEGO elem készül fenntartható forrásból származó cukornádból, és 2021-ben bemutatták az újrahasznosított PET műanyag palackokból készült LEGO kockák prototípusát is. 

7. Nagy kockák a kis kezekhez – A LEGO® DUPLO® készleteket 1969-ben mutatták be, hogy segítse a kisgyermekeket a kreatív játékban – a DUPLO kockák minden irányban kétszer akkorák, mint a LEGO kockák. 

8. Emelt fővel – Minden LEGO minifigura 4 kocka magas haj vagy bármiféle sapka és kiegészítő nélkül, ezzel biztosítva, hogy tökéletesen illeszkedjen a LEGO játékrendszerben található épületek arányaihoz.

*A részt vevő LEGOLAND parkok: Amerikai Egyesült Államok: Florida, Kalifornia és New York, Dánia: Billund, Egyesült Királyság: Windsor, Japán: Nagoya, Németország: Günzburg, Malajzia: Johor.

A 2022-es LEGO Play Well Study-ról

A Play Well Study minden megállapítása – ha az nincs másként jelezve – a 2022 elején elvégzett 20 perces online kvantitatív felmérés válaszaiból derült ki, amely a világ 35 országában összesen 32 781 szülő és 24 593, 5 és 12 év közti gyerek részvételével zajlott.

A LEGO Csoportról

A LEGO Csoport küldetése, hogy a játék erejével inspirálja és fejlessze a holnap építőit. A LEGO kockákon alapuló LEGO játékrendszer lehetővé teszi a gyerekek és a rajongók számára, hogy bármit megépíthessenek és újraépíthessenek, amit csak elképzelnek.

A LEGO Csoportot 1932-ben Ole Kirk Kristiansen alapította a dániai Billundban, és a neve a dán Leg Godt szavakból áll, amelyek jelentése “Játssz jól”.  A LEGO Csoport még ma is egy magántulajdonban álló családi vállalat, amelynek székhelye a dániai Billundban található. Azonban termékeit világszerte több mint 140 országban értékesítik.

A LEGO Csoport 2008-ben hozta létre magyarországi gyártó leányvállalatát, a LEGO Manufacturing Kft.-t Nyíregyházán, ahol jelenleg mintegy 3200 dolgozóval állít elő LEGO és DUPLO játékokat. 2014-ben adták át az új, több mint 120 000 m2-es gyárkomplexumot, amelyet azóta folyamatosan fejlesztenek, és ahol többek között LEGO DUPLO, LEGO Classic és LEGO Friends késztermékek készülnek. További információért látogasson el a www.LEGO.hu oldalra!

A LEGO Foundation-ről

A LEGO Foundation célja, hogy inspirálja és fejlessze a holnap építőit, amely a LEGO Csoporttal közös küldetés. A LEGO Foundation arra törekszik, hogy olyan jövőt építsen, ahol a játékon keresztüli tanulás lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy kreatív, elkötelezett, élethosszig tartó tanulók legyenek. Ennek feladata a játék újrafogalmazása és a tanulás újraszervezése. A LEGO Foundation vezető értelmiségiekkel, véleményvezérekkel, nevelőkkel és szülőkkel együttműködve törekszik a játék bajnokainak felkészítésére, inspirálására és aktiválására. www.LEGOFoundation.com 

THE LEGO MOVIE TM & © The LEGO Group & Warner Bros Entertainment Inc. LEGO, the LEGO logo, the Minifigure, DUPLO and MINDSTORMS, are trademarks of the LEGO Group. ©2022 the LEGO Group.