Kezdőlap Kiemelt Dinnyevásár a Budai utcai piacon

Dinnyevásár a Budai utcai piacon

A piacon már több ponton megkezdődött a dinnyevásár. Ezeknél az „óriás bogyóknál”, melyek egyébként, ha jól választunk, mézédes, harsogóan roppanós, lédús gyümölcsök, vásárlásakor érdemes néhány alapvető szempontot figyelembe venni:
• Hogyan tárolják? Ha túl nagy kupacba van tornyozva, az alul lévő vékonyhéjú dinnyék
megnyomódhatnak, hamarabb romlanak.
• Ha a dinnye kocsánya még friss, zöld, valószínűleg nem elég érett, ezért olyat válasszunk, amelynek kocsánya már kezd száradni.
• A csíkos héjú példányoknál a szín is érettebb állapotot mutathat, amennyiben a világosabb csíkok vajszínre váltanak.
• A dinnye paskolása következtében megjelenő kongó hang, nem feltétlenül jelzi a gyümölcs érettségét, sokszor csak a magas víztartalmára utal. Szezon végén viszont kifejezetten hasznos a dinnye ütögetése, mert így ki lehet szűrni a köznyelven „kásásnak” nevezett, szárazabb dinnyehúst.
• Fontos, hogy e népszerű, nyári gyümölcsünk friss legyen, hiszen úgy a legfinomabb, ezért olyan helyről vásároljanak, ahol a termelőtől a vásárlóig megtett út a legrövidebb, ez pedig a piac. Azért valljuk meg őszintén, az igazán finom dinnyét művészet kiválasztani az egymásra halmozott, külsőleg alig eltérő fajták közül, ezért érdemes elfogadni a már nagyobb tapasztalattal rendelkező árus segítségét.