Kezdőlap Gasztro Ez a közepesen átsütött borjúszelet készítésének titka

Ez a közepesen átsütött borjúszelet készítésének titka

Budapest, 2022. július 29. – Nyáron a frissen grillezett húsok és zöldségek illata
semmihez sem fogható gasztronómai élményt nyújt. Egy jól megválasztott
kontaktgrillel kevés zsiradék felhasználásával gyorsan és egyszerűen grillezhetők
meg a hozzávalók. Ugyan szinte minden családban van kéznél egy féltve őrzött recept,
de Sage most egy különleges fogással szeretne kedveskedni azoknak, akik kedvet
éreznek a kerti sütögetéshez.
A grillezéshez nincs szükség speciális alkalomra, ráadásul nem igényel nagy előkészítést
akkor, ha valaki kontaktgrillt használ, hiszen ezzel a készülékkel füst- és károsanyag
mentesen sütögethetünk, a grillezés közben keletkező fenséges illatokat ugyanakkor ezeknél a gépeknél sem kell nélkülözni.
„Egy kontaktgrill kis helyet foglal, és a hússzeletek oldalait egyszerre süthetjük benne. De
akár nyitott grillként is használhatjuk, ami akkor jön jól, amikor egy időben többféle,
egymástól eltérő hozzávalókat szeretnénk grillezni a sima, illetve bordás felületű sütőlapjain”- jegyezte meg Simon László, a Sage termékmenedzsere. A grillezett borjúszelet kukoricával és fokhagymás vajjal ízletes és ideális fogás lehet a nyáresti grillezésekre, mivel könnyen és gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók
 1 kg rövidkaraj borjúból
 4 cső kukorica
 1 evőkanál nagyszemű tengeri só
 1 evőkanál bors (keverék)
 15 dkg vaj
 2 gerezd fokhagyma
 1 db fehér baguette
Első lépésben tegyük a nyers, tetszőlegesen felvágott borjúszeleteket egy fatálcára, hogy
egy kicsit levegőzzenek. A levegőztetés ideje alatt állítsuk a grillt körülbelül 220 Celsius
fokos hőmérsékletre, mivel a hússzeleteket csak előmelegített sütőlapokra szabad
ráhelyezni! Fontos, hogy a borjúszeleteket ne sózzuk, ne borsozzuk meg és pácba se
áztassuk.
Amennyiben a grill sütőlapjai kellően felmelegedtek, akkor egy fából készült húsfogóval
helyezzük rá a hússzeleteket a sütőlapra. Körülbelül 5 percig grillezük ily módon a húsok
mindkét oldalát, hogy közepesen átsütött borjúszeleteket kapjunk végeredményben. Ezt
követően vegyük le és helyezzük át a hússzeleteket egy tiszta fadeszkára. Ízlés szerint
sózzuk, vagy borsozzuk őket, majd legalább két percig hagyjuk pihenni a szeleteket, hogy
kellően kihűlhessenek. Ezt az időt érdemes a köret elkészítésére fordítani. Ennek érdekében először is grillezünk meg egy három részre tört, és olívaolajba mártott kukoricacsövet. „Grillezés közben többször forgassuk meg a csöveket, utána pedig kenjük meg őket vajjal, a tetejükre pedig szórjunk egy kis sót. Ugyanígy járjunk el a fokhagyma gerezdekkel is. Az elkészült ételt tálaljuk pirított fehér baguette-tel, mert ez tökéletes egyensúlyt képez a borjú és a kukorica ízvilága között” – jegyezte meg Simon László.

Az elkészült fogást természetesen nem csak egyszer lehet kipróbálni. Jó okot ad az
ismétlésre, hogy nemrég beköszöntött idehaza a kukorica szezon, így hozzávaló is akad
majd hozzá bőségesen.
Sage
A Sage márka 2018-ban váltotta fel a Catler márkanevet, de az innovációs és gyártási háttér nem változott. A prémium kialakítású kisháztartási gépek hazája továbbra is Ausztrália, azon belül a Breville-csoport, amely minden egyes készülék megalkotásakor a hosszú élettartamot és a vásárlók használat közbeni maximális
komfortérzetét tartja szem előtt. Ez teszi a Sage készülékeket időtállóvá és klasszissá, legyen szó grillezésről, mixelésről, vagy kávéfőzésről.