Kezdőlap Kiemelt EGY FRANCIA EMBERCSEMPÉSZT FOGTAK EL 

EGY FRANCIA EMBERCSEMPÉSZT FOGTAK EL 

A férfi 15 határsértőt rejtegetett a furgonjában. A rendőrök Zsana térségében kapcsolták le a bűnelkövetőt.

A férfi 15 határsértőt rejtegetett a furgonjában. A rendőrök Zsana térségében kapcsolták le a bűnelkövetőt.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztályának munkatársa 2022. november 2-án 0 óra 20 perckor az 5408-as számú úton – Zsana külterületén – megállított egy furgont, amelyet egy 41 éves francia férfi vezetett. A jármű rakterében az intézkedő rendőr 15 határsértőt talált, akik szír állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint a sofőr – ellenszolgáltatás fejében – a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít.

A férfit előállítják, és gyanúsítottként kihallgatását követően őrizetbe veszik. A nyomozók előterjesztést tesznek az embercsempész letartóztatásának indítványozására, a migránsokat pedig a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.