Kezdőlap Zenei élet Kitárulkozás életről, és halálról: Megjelent Solére – IMA című nagylemeze

Kitárulkozás életről, és halálról: Megjelent Solére – IMA című nagylemeze

Szigeti Zsófi 2020-ban adta ki első dalát Solére néven, azóta pedig egyike lett a hazai zenei paletta legígéretesebb női előadóinak. Az elektronikus popban mozgó énekesnő-dalszerző az elmúlt 2 év singlejei- és kislemezei után most elhozta első nagylemezét IMA címmel.

Az album erősen tükrözi a 18. századi romantika jegyeit. Jelen van az erős elvágyódás érzete, a vidéki romantika és a nagyvárosi éjszakai élet, illetve a szemérmesség és a szexualitás kettőssége, az Istenkeresés és a bűntudat is. A dalokban többféle énrész jelenik meg, melyek hol vitatkoznak, hol egymás mellé állnak. Bár még érezhető Solére eddigi dalaiban megjelenő impulzivitása, de ezen a lemezen mégis érett, nyugodt, komplexen artikulált, és kialakult véleményképet kapunk tőle az életről. A szöveg és a zene 16 dalon átívelő dramaturgiai ívet ír le, mindeközben a modern popzene legizgalmasabb és legfrissebb stílusjegyeit ötvözve.

„2022. számomra talán az eddigi legtöbb változást hozó év volt. Felnőttem és rájöttem, hogy ez nem baj, kerestem az identitásom mindenben, a gyökereimben, kapcsolataimban és a hitemben is. Nehezen élek meg nagy kitárulkozásokat, így amikor ezt a lemezt kiadtam a kezeim közül, a félelemtől megint összeomlott bennem minden mondván: most már tudni fogják, most már mindegy, kint van.

A legnagyobb életigenlőként találtam rá a békére a halállal kapcsolatban. Sokat boncolgatom ezt a témát magamban, hihetetlen, hogy egyszer vége annak, ami van, és ugrunk az ismeretlenbe. Biztonságérzettel tölt el az élet körforgásának ilyen irányból való megközelítése.

A lemez dramaturgiája egy önreflektív gerincre épül, aminek a nyaki csigolyáit a Szirén című dalra érem el. Ezt az épülést megszakítja néhány olyan dal, ami talán könnyít a szövegvilágon és a (hiába kerülgetjük) sötétebb gondolataimon.

Remélem mindenki talál magának olyan darabot erről az anyagról, ami segít neki akár kiszakadni, vagy épp visszatalálni, megnyugtatja vagy felzaklatja, de mindenképp kivált valamit.

Köszönöm a bizalmat!” – vallja őszintén az anyagról az énekesnő.

Természetesen erős vizuális tartalom nélkül most sem maradunk, ha Szigeti Zsófiról van szó. Az Eső című dalhoz image videoklip is készült Pham Quan, whyte_kat és a Wavy Budapestes srácok jóvoltából. A képanyagot homevideo stílusban vették fel mini dv kazettára, kézi kamerával.

Az IMA egyértelműen Solére eddigi legkomplexebb, legkomolyabb műve mind zeneileg, mind pedig szövegileg, és a már jól összeszokott profi csapattal készült: a lemez társproducerei Varga Tamás „WaTa” és Kovács Miki, aki a mixingért is felel, a master pedig Fenyvesi Marci munkáját dicséri. A teljes artwork, és a lemezborító Rédling Hanna fotós megvalósításában jött létre.

A lemezbemutató koncert december 16-án lesz az Akváriumban, ahol a régebbi dalok mellett a teljes lemez elhangzik majd élőben. Az este programját pedig OIEE, és Steksz színesítik. EVENT: https://fb.me/e/2iuIeJgr9