Kezdőlap Kecskemét BOXERREL AZ IGAZSÁGÁÉRT

BOXERREL AZ IGAZSÁGÁÉRT

Két fiú verekedett össze Baján. Az első ütés előtt egyikük egy boxert húzott a kezére, amivel megsebesítette iskolatársát.

Baján, a távolsági buszmegállóban tegnap délután két fiatalkorú verekedett össze. Az egyik fiú az első ütés előtt egy boxert vett fel és így ütötte iskolatársát. A verekedés miatt azonnal értesítették a bajai rendőröket, akik rövid időn belül elfogták a boxerrel támadó 15 éves gyereket. A rendelkezésre álló adatok alapján a tanulók verekedése mögött korábbi iskolai inzultálások álltak. A 15 éves fiatal ellen felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt indult büntetőeljárás. A rendőrség vizsgálja, hogy egyéb bűncselekmény felmerült-e az esettel kapcsolatban.

Az iskolai erőszak formái:

Szóbeli (pl. csúnya beszéd, fenyegetés):

Leggyakrabban előforduló forma. Célpontjai általában az elkövetőnél gyengébb fizikumú tanulók, olyan magányos gyermekek, akinek nehézségei vannak önmaga megvédésében is. Megelőzi a fizikai támadást.

Fizikai (pl. bántalmazás):

Általában csoportosan követik el. Jellemző időpont a tanítási idő befejezését követő idő. Nagy erőfölényben lévő tanuló a nála jóval gyengébb fizikumú gyermeket üti meg. Előfordulhat szünetekben is, felügyelet nélküli időszakot kihasználva (udvar, folyosó eldugott része, mosdó). Gyakran korábbi sérelem áll a háttérben (pl. csúnya beszéd, csúfolódás). Fájdalmat, gyakran sérülést okoz.

Pszichikai (pl. zaklatás):

Az elkövetők társukat hosszú időn át szóban nyíltan támadják. Szándékosan kellemetlenséget okoznak vagy próbálnak okozni pl. kizárják a csoportból, kiközösítik az osztályból. Megfélemlítik, gyötrik, megalázzák, elnyomják, terrorizálják. Az elkövetők általában csoportosan valósítják meg. Kíméletlenek, követelődzők, rendzavarók.

KÖZÖS VONÁS, HOGY A CSELEKMÉNY SZÁNDÉKOSNAK MINŐSÜL.

Hogyan lehet kezelni az ilyen társak nyomását?

  • Kerülni kell az erőszakos egyénekkel való találkozást.
  • Ne figyeljenek rájuk, ne alakítsanak ki velük konfliktust.
  • Ne menjenek olyan helyekre, ahol ezek a fiatalok lődörögnek.
  • Olyan személyek társaságát kell keresni, akik nem tartoznak ilyen csoporthoz.
  • Külsőségekben se kövessék őket, ne azonosuljanak a tetteikkel.
  • Határozottan, magabiztosan viselkedjenek, ha szükséges járókelőtől kérjenek segítséget.
  • Mindenképp szóljanak felnőttnek, jelentsék az esetet az iskolában.
  • Nagy veszély esetén hívják, vagy hívassák fel a 112 telefonszámot.