Kezdőlap Zenei élet Beethoven III. és IV. zongoraverseny – Leonskaja, Sokhiev

Beethoven III. és IV. zongoraverseny – Leonskaja, Sokhiev

Két kimagasló képességű orosz művésszel tette közzé Beethoven két népszerű zongoraversenyének felvételét a Warner Classics: szólistaként Elisabeth Leonskaja-t halljuk, az Orchestre du Capitole de Toulouse nagyzenekarát pedig Tugan Sokhiev vezényli.

Elisabeth Leonskaja Beethoven-lemezét a Toulouse-i nagyzenekarral és Tugan Sokhiev leköszönt főzeneigazgatóval 2017-ben és 2018-ban rögzítették. Az akkori koncertszezonban játszották ők közösen ezeket a népszerű darabokat – és akkoriban a nyugati sajtóban is ünnepelték előadásukat.

Elisabeth Leonskaját pedig egyenesen szuperlatívuszokkal tüntették ki – nyilván a Warner Classicsről hallott korábbi felvételei alapján sem érdemtelenül. Kiemelték előadásainak rendkívüli bölcsességét, a palettáján felvonultatott színek vibráló sokaságát, dinamikai sokféleségét, és sokkoló erejét.

Az oszét-orosz Tugan Sokhiev távozása Franciaországból az orosz művészek elleni kicsinyes és visszataszító nyugati hajtóvadászat következménye volt – de a karmester képességeiről ékes képet festenek mostanában megjelenő lemezei – melyek nemcsak gazdagítják a Warner Classics katalógusát, de nemes kiállások a művészet politikán felettisége és egyetemessége mellett is.

Előző Sosztakovics felvételét ezeken az oldalakon is méltattuk – és most megint hallhatjuk, hogy milyen elsőrangú zenekart épített fel 2005-től az Orchestre du Capitole de Toulouse-ból a még mindig csak negyvenöt éves Tugan Sokhiev.

Az Orchestre du Capitole de Toulouse hangzása plasztikus és gyönyörű, Beethoven játékuk egyszerre kifinomult és meggyőzőn erőteljes. Tugan Sokhiev vezénylése egészen más karakterű, mint sok mai maghatározó kortársáé: inkább kiegyensúlyozott, mint túlzó; ízlésesen megragadó, kerüli az elcsépelt és hatásvadász poénokat.

A fősodortól különböző, egészen másfajta Beethoven interpretációkat hallunk itt – és két egészen érdekes és magával ragadó szemléletű előadást. Ludwig van Beethoven III. c-moll zongoraversenye szinte kényeztető szépségekkel bilincseli le a hallgatót – a IV. G-dúr zongoraverseny pedig egy erőteljesebb, de mégis szellősen frissnek ható értelmezéssel.

A főszerepet persze természetesen a zongorázás egyik európai nagyasszonya: az idén már hetvennyolcadik évében járó Elisabeth Leonskaja viszi. Technikáján, érzékenységén, művészi pályájának tapasztalatán keresztül átszűrve – a kiválóan teljesítő francia zenekarral és Sokhievvel közösen valami egészen egyedi, kimagasló értékű Beethoven lemezt készítettek.

Komlós József JR