Kezdőlap Kecskemét KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI ÖSSZESÍTŐ BÁCS-KISKUN VÁRMEGYÉBŐL

KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI ÖSSZESÍTŐ BÁCS-KISKUN VÁRMEGYÉBŐL

A múlt héten vasárnap történt halálos közúti közlekedési balesetben egy ittas sofőr volt érintett, aki elgázolt egy idős gyalogost.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt héten negyvenöt anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök.

További kilenc könnyű sérüléssel, valamint tizenegy súlyos sérüléssel járó karambol is volt. Ezekben a balesetekben összesen huszonnégy sofőr és utas sérült. Vasárnap egy halálos kimenetelű baleset történt Kiskunhalasnál, melyet egy felelőtlen sofőr okozott. A 23 éves nő ugyanis ittasan közlekedett, és halálra gázolt egy kerékpárját toló 83 éves férfit. A sofőrt az egyenruhások vér-vizelet mintavételre előállították, és a vezetői engedélyét azonnal bevonták. A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja a baleset körülményeit.

A Bácsbokod Határrendészeti Kirendeltség munkatársai – a közlekedésbiztonsági helyzet javítása érdekében – közlekedési akciót szerveztek 2023. május 24-ére, amely során a Gr. Széchenyi István utca és a Hunyadi János utca kereszteződésében ellenőrizték azokat a közlekedőket, akik nem álltak meg a STOP táblánál. A rendőrök munkáját drón segítette, így a légtérből is figyelhették a szabálytalankódókat. Az akció eredményeként egy óra alatt négy olyan sofőrrel szemben intézkedtek, akik figyelmen kívül hagyták a részükre kihelyezett „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla utasítását. A gyorshajtók kiszűrése érdekében aznap sebességellenőrzést is tartottak a településen. Az egyenruhások 19 sebességtúllépőt szankcionáltak.

Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2232 fő lépte át; ők legalább 30.000 forint összegű bírságra számíthatnak. Az egyenruhások tizennyolc olyan sofőrrel szemben intézkedtek, akik a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztottak. Ellenük eljárást indult.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az alkohol már kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki, melyek nem teszik lehetővé a biztonságos járművezetést. A szeszes ital fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok, és a mentalitásban is kedvezőtlen változások történnek.

Hazánkban zéró tolerancia van érvényben, mely a szeszes ital fogyasztásának teljes tilalmát jelenti a gépi meghajtású jármű vezetője részére, a jármű vezetése előtt és alatt egyaránt. Soha ne üljön ittasan autóba, valamint olyan járműbe sem, melyet láthatóan ittas személy vezet! Ne engedje meg családtagjának, rokonának, barátjának, ismerősének sem, hogy ittas állapotban vezessen!

… hogy mindenki hazaérjen!

Balesetmentes közlekedést kíván a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság!