Kezdőlap Egészség A nyári tetováltatás tudnivalói

A nyári tetováltatás tudnivalói

Magazinunk szerkesztősége Mihály Anita tetoválóművésszel készített interjút a nyári tetováltatás esetén felmerülő kérdésekről; milyen tényezőket vegyünk figyelembe a kánikula időszakában, valamint hogyan érdemes ápolni a legforróbb évszakban készülő tetoválásokat, hogy hatékonyan megelőzhetővé váljon az elfertőződés veszélye.

Milyen tényezőket érdemes megfontolni nyári tetováltatás alkalmával?

Amit elsőként kiemelnék az az izzadság faktor, hiszen egy téli tetováltatás során nincs veszélye az állandó izzadásnak, illetve a por és különféle allergén anyagok levegőben való terjedésének, ellenben a rekkenő hőségben az ember bőre könnyebben reakcióba lép ezen anyagokkal. Emellett a nap UV-sugarai negatív hatással bírnak a tetoválás nagyságát figyelembe véve, ilyenkor a frissen elkészült alkotások nagy mennyiségű napfény hatására kifakulhatnak. Továbbá a rengeteg medencében eltöltött idő következtében nagyobb esélye van a friss tetoválás felázásának, mely színvesztést eredményez.

Mik azok a teendők, amiket nyári tetováltatás alkalmával mindenképp be kell tartani?

A tetoválás elkészülése után két hétig semmiképp nem szabad medencében vagy szaunában tartózkodni, hosszabb ideig fürdeni, vagy áztatni a frissen tetovált bőrfelületet, még a fólia fennmaradásával sem, hiszen a bőrréteg ez esetben is felázik, és gyengülhet a ragasztó hatása, mely miatt víz kerül a tetovált felületre.

Ilyenkor rendkívül fontos a szellőzés, mert a vírusok és baktériumok szaporodásának melegágya a fóliázás. A nyári időszakban elengedhetetlen a napi minimum háromszori fóliacsere kültéri vagy koszolódással járó munkavégzés esetén, hiszen a normál, hagyományos fólia alatt nem tud szellőzni a bőr, és a nagy melegben a vírusok gyorsabban szaporodnak, mely könnyen elfertőződéshez vezethet.

Emellett nem javasolt nagyobb izzadással járó edzést végezni legalább 2 napig a tetováltatást követően. A fólialevétel után már végezhető efféle mozgás, de a nagymértékű odafigyelés ilyenkor is elengedhetetlen.

Nagyjából 3-4 nap után elkezd lehámlani a bőr  a tetováláson, ebben az időszakban fokozottan kell figyelni az UV védelemre, a tetoválás árnyékolásával (naptej használata még nem ajánlott), valamint a teljes hámlás végeztével további 1 hétig nem szabad napra menni. Eleinte érdemes az adott bőrfelületet gézzel, fáslival, vagy világosabb színű, könnyen szellőző textilanyaggal vékony rétegben betekerni. Így a napozásról nem kell lemondanunk, hisz a fényvédelem biztosított. 2 hét után magas faktorszámú naptejjel lehet óvni a tetoválás színét.

Hogyan ápoljuk a frissen elkészült tetoválásokat a kánikula időszakában?

Amennyiben észrevesszük a fertőződés legkisebb jeleit – megvastagodott bőr, sárgásabb színű tetoválás – azonnal fertőtleníteni kell, lehetőleg színtelen fertőtlenítővel (pl. Optenisept), mivel a színes fertőtlenítők (pl. Betadin) elváltoztatják a festék színét. A sebeket semmiképp nem szabad piszkálni, mert a gyógyulás folyamatának hátráltatása mellett rontja a tetoválás minőségét.

Nagyon fontos, hogy fólia levételnél legyen mindig lemosva, illetve fertőtlenítve a tetoválás.

Kezelőkrém alkalmazásakor vigyünk fel vékony réteget a bőrre, ahányszor szükségesnek érezzük a nap folyamán. Nyáron nem ajánlott zsírosabb krémeket használni, érdemesebb inkább tetoválószalonokban elérhető, vagy különféle márkájú drogériákban megtalálható, erre a célra gyártott termékeket igénybe venni.

Amazon Tattoo Kecskemét

6000 Kecskemét, Hoffman János utca 5/b

Telefon: 06308678008

E-mail: [email protected]