Kezdőlap Zenei élet Contra-tenor – Michael Spyres

Contra-tenor – Michael Spyres

Az Erato/Warner új megjelenésén a nemzetközi hanglemezkiadó egyik legnagyobb jelenkori tenor-sztárja, az amerikai Michael Spyres a Francesco Corti vezette Il Pomo d’Oro korhű barokk zenekar kíséretében mutat be ritkaságnak számító XVII. és XVIII. századi operaáriákat.

Michael Spyres kétségtelenül napjaink egyik legszínesebb és legtehetségesebb énekes-egyénisége. Kivételes mélységekkel rendelkező tenor hanggal rendelkezik, amivel képes baritoni mélységekbe is lemenni – amint azt „BariTenor” címmel két esztendeje megjelent lemezén demonstrálta is.

De azért új lemezén nem arról van szó, hogy a klasszikus női altban éneklő kontratenor pályatársaival kívánna versenyezni – hiszen a lemez címadása: ’Contra-tenor’ csak afféle viccelődés a láthatóan jó humorú énekestől.

Ezt vehetjük inkább afféle kihívásnak, melynek keretében hetvenkét percben és tizenöt áriában: ezen belül is valóban ritkaságnak számító operaáriában mutatja be, hogy mire volt – vagy lehetett – képes egy rátermett tenor a sztárként imádott, női magasságokban éneklő férfi kasztráltak lábai előtt heverő XVIII. operaházakban?

Sőt tulajdonképpen ez a határ majdnem száz évre tolódik ki a témaválasztás tekintetében, hiszen a szerzők és a művek sora a 1600 évek legvégétől végétől egészen az 1770-es évekig: vagyis az ifjú Mozartig és Gluckig tolódik ki. Így aztán igazi zenei ritkaságokból és elfeledett barokk kasszasikerekből csemegézhetünk újra Francesco Corti és ragyogó zenekara: az Il Pomo d’Oro kutatómunkájának és Michael Spyres bravúros előadásainak köszönhetően.

Lully, Vinci, Porpora, Domenico Sarro, Galuppi, Gaetano Latilla, Hasse, Rameau, Mazzoni, Piccini, Handel, Vivaldi, Gluck, és Mozart operarészletek csendülnek fel, széles merítésben reprezentálva a változó zenei ízlést – valamint a francia és olasz stílus árnyalatait; ráadásul mindezeket egy igazi virtuóz repertoár keretében.

Michael Spyres barokk és klasszikus lírai tenorként is ragyogóan demonstrálja három oktávot átfogó hangi képességeit, de ehhez a briliáns technikához még egyedülálló művészi kifejezés, férfias erő és életteli előadás is társul.

Korunk egyik legjobb barokk együttese: az Il Pomo d’Oro pedig megint csak igazolja kiemelkedő presztízsét. Francesco Corti vezényletével a zenekar érzékenyen és színesen, elragadó finomsággal és erővel teremti meg a zenei hátteret és a korhoz illő környezetet Michael Spyres számára, melyben előadásainak drámai ereje igazán méltón kiteljesedhet.

Komlós József JR