Kezdőlap Zenei élet Csajkovszkij V. szimfónia, Rómeó és Júlia Shokhakimov

Csajkovszkij V. szimfónia, Rómeó és Júlia Shokhakimov

Közkedvelt nagyzenekari művek csendülnek fel a Warner Classics vadonatúj megjelenésén: Csajkovszkij kései szimfóniáját és mellette népszerű ifjúkori remekét a Strasbourgi Filharmonikus Zenekar vette fel Aziz Shokhakimov vezényletével.

Pjotr Iljics Csajkovszkij egyik legerőteljesebb szimfóniáját: az ötödiket 1888. májusa és augusztusa között – a kolera miatt bekövetkezett korai halála előtt őt évvel komponálta. Igaz, még csak negyvennyolc éves volt, de már 1888. április 18-án ezt írta az első vázlatok mellé jegyzetfüzetébe. „…teljes lemondás a sors előtt, ami megegyezik a sors kifürkészhetetlen eleve elrendelésével…”

Mikor Szentpéterváron ezt a nagylélegzetű és komor hangulatú szimfóniáját bemutatták, igen vegyes fogadtatás kísérte, az elragadtatástól egészen az elutasításig. Az amerikai közönség pedig még ennél is rosszabb véleménnyel volt róla. Jól jellemzi ezt korabeli kritikusa, Bogadanov-Berezovszkij megfogalmazása: „Az Ötödik szimfónia Csajkovszkij szimfóniái közül a leggyengébb, de ennek ellenére feltűnő mű, nemcsak a zeneszerző művei között, hanem általában az orosz művek között is előkelő helyet foglal el. … úgy tűnik, az egész szimfónia valami sötét spirituális tapasztalatból fakad. .”

Az V. e-moll szimfónia – mely lehetne Csajkovszkij „második Sors szimfóniája” is – magánéleti válsága, betegsége és válása óta az első nagy mű, mely tizenegy év kihagyás után követte a IV. szimfóniát. A Rómeó és Júlia című „nyitányfantáziáját” majd húsz évvel korábban: 1869 októbere és novembere között komponálta – és aztán az egyaránt hatalmas sikert hozó 1870-es moszkvai és a szentpétervári bemutató előtt is még javította. Máig ez Csajkovszkij egyik legnépszerűbb és legtöbbet rögzített műve.

Az elmúlt két esztendő alatt a Strasbourgi Filharmonikus Zenekar négy sikeres albumon is közreműködött a Warnernél: gondoljuk csak az itt is méltatott két Spyres, Janacek, és két Berlioz lemezükre. Erőteljes, tudatosan építkező nagyzenekar képét mutatják – melyet most Aziz Shokhakimov, a Strasbourgi Filharmonikus Zenekar zenei igazgatója vezényel.

Aziz Shokhakimov az üzbegisztáni Taskentben született, és 2016-ban elnyerte a Salzburgi Fesztivál Young Conductors Award díját, 2021-ben – mindössze 32 évesen – vállalta el a Strasbourgi Filharmonikus Zenekar irányítását. Szerződésének 2026-ig való meghosszabbítását 2022 végén jelentették be.

„Állandóan azon dolgozunk, hogy a zenekar jellegzetes, könnyen azonosítható hangzással szólaljon meg, és hogy ez a hangzás a legjobb minőségű legyen. Hála minden remek zenészünknek, ez elérhető. A közös munka nagyon eredményes, és mindig erős összetartást érzek ebben a zenekarban, amellyel először 2014-ben találkoztam. Azonnal beleszerettem.” – mondta el Shokhamimov.

A Warner lemezen most bemutatkozó karmester: dinamizmusával és erőteljes tempóival helyezi új megvilágításba az itt felcsendülő két művet. Az V. szimfónia sötét színeit a zenekari hangzás szépsége és plasztikussága ellensúlyozza – a Rómeó és Júlia pedig egy egészen erőteljes zenei tablóként jelenik meg. A Strasbourgi Filharmonikus Zenekar kiváló formát mutat megint és noha Aziz Shokhakimov nem orosz – mégis az orosz iskola ízeivel mutatja be e két kimagasló Csajkovszkij mű minden szépségét.

Komlós József JR