Kezdőlap Zenei élet Hugues Mayot – L’Arbre Rouge: Invocations

Hugues Mayot – L’Arbre Rouge: Invocations

A francia jazzetalon, Vincent Courtois három generációt, három nemzetiséget és három különféle zenei megközelítést egyesítő Twigs triója, második lemezével jelentkezik.

A francia szaxofonos-klarinétos Hugues Mayot, generációjának kiemelkedő jazz-zenésze második albumával jelentkezik. A L’Arbre Rouge első lemezét is a BMC Records adta ki 2019-ben, a formációt akkor még a francia jazz két vonós-nagyágyúja, Théo és Valentin Ceccaldi, illetve az azóta is oszlopos tag, Sophie Bernado fagottos és Joachim Florent nagybőgős alkotta.

A L’Arbre Rouge mostantól hallható felállása átfedéseket teremt a BMC Records köré szerveződött francia „zenészcsaládok” között: a korábbi vonósszekció helyére a La Litanie des Cimes két tagja, Clément Janinet és Bruno Ducret lépett. (A trió Woodlands című albuma szintén a kiadónál jelent meg.)
Mayot és Florent játszik Janinet O.U.R.S. kvartettjében is, amelynek BMC-s albuma 2022 szeptembere óta gyűjti a legpozitívabb kritikákat, többek között: Élu (Citizen Jazz) és Choc (Jazz Magazine).

Mayot munkásságában rejtettebben, Janinet projektjeiben nyilvánvaló hangsúllyal vannak jelen a különféle tradicionális elemek, és ahogyan az O.U.R.S. esetében, az Invocations dalaiban is felfedezhető a kortárs klasszikus zene és az amerikai minimalizmus hatása.


A L’Arbre Rouge akusztikus húros-fúvós kvintettjében nem szerepel dob, gitár, sem zongora, így a viszonylag magas létszám ellenére kamarazenei hangzást áraszt. Szépséges és komplex zenéjük sodró lendületű darabokban ölt testet, egy csipetnyi kísérletező hajlammal megfűszerezve.