Kezdőlap Zenei élet Koncz Zsuzsa: Jelbeszéd 2023 – 50. jubileumi kiadás

Koncz Zsuzsa: Jelbeszéd 2023 – 50. jubileumi kiadás

Pontosan ötven esztendeje: azaz 1973-ban jelent meg Koncz Zsuzsa ötödik – ikonikus nagylemeze, melyet a jubileum alkalmából kibővítve és felújított hangképpel újra megjelentetett a Hungaroton hanglemezkiadó.

Koncz Zsuzsa Jelbeszéd című albuma kétségkívül a magyar poptörténelem egyik gyöngyszeme és egyik legfontosabb nagylemeze. A mában újrahallgatva ezt a remek albumot még most is megragad áttételesen is egyértelműnek ható mondanivalója, mely miatt a jól fogyó lemezt később betiltották. Aktuálpolitikai okokból az első ötvenezer darab megjelenése után nem gyártották után, sőt a még raktáron lévő példányokat be is zúzták.

Legközelebb tíz év múltán: 1983-ban jelenhetett meg a Jelbeszéd című nagylemez, mely természetszerűleg akkor is szenzációszámba ment. Tömör hangzása, nagyszerű hangszerelése máig friss és magával ragadó, és nem is csoda hogy számos dala máig ható nagy sláger, sőt egyenesen örökzöld lett.

Mert zenei szempontból is igazán különleges ez az album az amúgy is gazdag és magas színvonalú Koncz Zsuzsa életmű, mind pedig a magyar poptörténet szempontjából. A Jelbeszéd ugyanis az utolsó olyan LP, melyen az akkorára már feloszlott Illés együttes zenélt – és az első és egyetlen, melyen az akkoriban alakult KITT egylet: azaz Koncz, az Illés és a Tolcsvay Trió együtt szerepelt.

Most, hogy ez a magyar rock történetében kivételes jelentőségű, és viszontagságos sorsában is emlékezetes album megjelenésének ötvenedik évfordulójához ért, a jubileumra egy különleges jubileumi újrakiadással készült Koncz Zsuzsa kiadója: a Hungaroton.

A mostani: 2023-as megjelenésen ugyanis a legendás album teljes hanganyaga felújított hangminőségben hallható Závodi Gábornak köszönhetően. Sőt: az eredeti Jelbeszéd album műsora kiegészült a Bolyongok és a Ne sírj kedvesem című dalokkal, amelyek eddig még kiadatlan változatban szerepelnek a lemezen. A listát egy teljesen új meglepetés dal zárja, amelyet Bródy János kifejezetten erre az alkalomra írt Koncz Zsuzsának és a Jelbeszéd 2.0 címet kapta. 

Az album történetében fontos mérföldkő ez az újrakiadás, amely kicsit újraélve, átgyúrva és továbbgondolva hirdeti ma is az eredeti album szellemiségét.

(Komlós József JR)

Koncz Zsuzsa: Jelbeszéd 2023

1. Ki mondta (4:08)

2. Kertész leszek (4:19)

3. Jelbeszéd (3:00)

4. Ha én rózsa volnék (4:18)

5. Ne kérdezd (3:13)

6. Egy fiatal költ! emlékére (3:38)

7. Hé, mama (2:48)

8. Mit tegyen egy kisleány (3:58)

9. Hol zöldell a rét (2:57)

10. Szólj, ha meguntad (3:09)

11. Nem ver meg engem az Isten (2:48)

12. Új dal (2:58)

13. Bolyongok (Kiadatlan változat) (2:57)

14. Ne sírj kedvesem (Kiadatlan változat) (4:15)

15. Jelbeszéd 2.0 (3:04)